Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

САЩ желаят ЕС да вдигне забраната за „хлорирани пилета“

Съединените щати искат европейците да отменят забраната за внос на хлорирано пилешко месо и говеждо от животни, третирани с хормони, ако Брюксел иска бърза търговска сделка, заявиха в понеделник от Вашингтон.

Предложението ще алармира Европа, където опасенията от налагането на потребителите на американските стандарти за безопасност при храните предизвикаха масови протести през 2015 г., най-вече в Германия, Австрия и Франция.

Искането дойде след заплахата от президента на САЩ Доналд Тръмп от миналата седмица да наложи за Европа осакатяващи вносни мита за автомобили, освен ако ЕС не промени позициите си в преговорите, засягащи земеделието, които са в задънена улица.

Тръмп много харесва своите земеделски производители, заяви американският министър на земеделието Сони Пърдю пред репортери след среща с еврокомисаря по търговията Фил Хоган в Брюксел.

Европейците забраниха вноса на птичи продукти, третирани с хлорен диоксид. Пърдю каза, че това е начин Европа да компенсира дефицита на САЩ в селскостопански стоки, който според него е между 10 и 12 милиарда долара.


Оплаквайки се от „охулването“ на производството на птици в САЩ, Пърдю настоя, че отстраняването на проблема „със сигурност“ е начин за намаляване на търговския дефицит и постигане на целите на търговската сделка между ЕС и САЩ.

Пардю също твърди, че пилетата в САЩ всъщност не са почиствани с хлор, наричайки това „заблуда“. "Знаете ли какво е това? По същество това е оцет и да се каже, че това е опасно или че не трябва да се използва, според нас не може да звучи научно“, каза той.

Министърът също постави въпроса за отношението на Европа към обработваното с хормони говеждо като възможен предмет за преразглеждане в трансатлантическа търговска сделка, като настоява, че опасностите за безопасността на храните са недоказани от науката.

Пардю каза, че разбира "трудностите" за лидерите на ЕС да преодолеят вътрешното противопоставяне на методите за производство на храни в САЩ.

"Има предизвикателство... Те трябва да съобщят, че трябва да вземаме решения въз основа на здравата наука и безопасността на храните, както и на достъпната цена", каза той.

От ЕС не са отговорили засега на искане на Франс прес за коментар по исканията към Брюксел от Вашингтон за пилетата и говеждото.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates