Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Масово се разпродават лавандулови полета в Добричко

Масово се разпродават лавандулови полета в Добричка област. Парцелите с етерично-маслената култура се търгуват на различни цени - от 2200 до 3850 лв. за декар.

Насажденията с ароматната билка отдавна са достигнали там 100 000 дка. Само 10 години по-рано в цяла Добричка област е имало едва 600 дка с лавандула.

Главоломният интерес към растението е провокиран най-вече от цената на етеричното масло, добивано от него. Миналата година обаче се оказа неприятна за производителите.

Ниските добиви не доведоха до покачване на цените. Напротив - ценовите нива също отбелязаха срив. Така при добиви от 5-8 литра лавандулово масло от декар фермерите получаваха по 70-80 лв./кг, а през октомври цената се срина до 50-55 лв./кг.

Само година по-рано и отново напук на пазарната логика цената на „течното” злато достигна 250-280 лв./кг. Това доведе до задържане на количествата, които през следващия сезон не можаха да бъдат реализирани.

Офертите за продажба на парцели са твърде разнородни. Част от тях са за все още млади насаждения - на 3-4 година. Някои от фермерите дори са започнали с изкореняването на най-печелившата за последните години култура в Добруджа. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates