Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цените на храните в света са се понижили през февруари

Цените на храните в света са се понижили през февруари след четири месеца на растеж. Начело на поевтиняването са били растителните масла, месото и зърнените храни, отчита Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, който следи месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е достигнал средно 180,5 пункта миналия месец, което е понижение с 1 процент спрямо януари.

Организацията леко повиши оценката си за производството на зърнени храни през 2019 г. до 2,719 млрд. тона спрямо предишните данни за 2,715 млрд. тона, което е с около 2,3 процента над производството през 2018 година.

Индексът за растителните масла се е сринал с 10,3 процента спрямо януари начело с цените на палмовото масло. Индексът на зърнените храни се е понижил с 0,9 процента, като се отчита спад в международните цени на всички зърнени храни с изключение на ориза.

Разпространението на коронавируса е допринесло за поевтиняването на двете категории на фона на страховете, че епидемията може да доведе до забавяне на световната икономика.

Коронавирусът е засегнал и индекса, отчитащ цените на месото. Той е отстъпил с 2 на сто на месечна основа предвид намаляването на вноса в Китай, откъдето започна епидемията.

Индексът за млечните храни е нараснал с 4,6 на сто, тласкан нагоре от цените на сиренето, които се повишават заради по-слабите доставки от Нова Зеландия и Австралия.

Котировките на млякото на прах са се понижили заради забавянето на покупките от Китай, който е най-големият световен вносител. Обработката на товарите по китайските пристанища е забавена от епидемията, допълва ФАО.

Цените на захарта обаче са се повишили с 4,5 на сто на месечна основа, достигайки най-високото равнище от май 2017 година, най-вече заради перспективите за намаляване на производството в Индия и продължителната суша в Тайланд - две основни страни производителки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates