Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

По-скъпи зеленчуци заради коронавируса (COVID-19)

По-голям добив на  зеленчуци в цяла Европа, но и по-голяма скъпотия. Противно на пазарната логика масовото предлагане няма да понижи цените. Те ще нарастват тепърва заради промяната в пазарната конюнктура в световен мащаб, причинена от коронавируса (COVID-19). Индикация за това вече има в някои страни в Западна Европа. Прогнозата е на експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. 

Относително меката зима в Европа допринася за поддържане на стабилно производство при оранжерийните зеленчуци, като цените от края на януари се движат нагоре. Основната причина са най-вече опасения около ситуацията с коронавируса и то заради доставки на някои консумативи от Китай, свързани с производството. Иначе семена и посадъчен материал не се внасят оттам.

Цените на домати на едро в ЕС през февруари са с 3% над средната цена за 2019 г. и с 11% над тази за последните 5 години. Те са на равнища от 1,1 евро/кг и се очаква да не се понижават в следващите седмици, независимо от очакваното увеличение на вътрешното предлагане. През февруари цените на пипера в ЕС продължиха да се покачват под давление на общото поскъпване на зеленчуците.

Цените на едро в Испания са около 1,37 евро/кг, което е с около 14% повече от преди месец. Цените на едро на пипера в Турция остават около 0,52 US$/кг, което е с 16% повече на месечна база. Цените на едро на краставици през предходния месец се повишават сравнително бавно на европейския пазар.

Цената на краставици от Полша, която се очертава като важен производител в ЕС, е около 1,3 евро/кг, което е с 32% повече на годишна база. В Турция цените вървят нагоре и достигат 0,58 US$/кг, като месец по-рано са били 0,5 US$/кг. У нас цените на основните зеленчуци през този сезон не са по-различни от други години. Заради дефицит на български през зимния период и масиран внос цените се увеличават.

По данни на Комисията за стокови борси и тържища у нас едровите цени на доматите са нараснали с близо лев от ноември до февруари, стигайки 2,34 лв./кг. На дребно обаче са минимум с левче отгоре. Краставиците също поскъпват прогресивно. През ноември борсовите им цени са били 2,16 лв./кг, а през февруари - 3,75 лв. Крайният потребител обаче ги купува минимум на 4,34 лв, а с промоция на 3,99 лв. Традиционно вносът е от Гърция и Турция.

Прогнозните оценки за производството на домати, пипер и краставици в България през 2020 година е за увеличение в сравнение с 2019 г. Производството на домати се очаква да достигне 148 хил. т, което е ръст с около 10% в сравнение с 2019 г. Производството на пипер и краставици ще е с 1-2% ръст спрямо предходната година, съответно до 56 хил. т и 72 хил. т. По-голямото произведено количество на основните зеленчуци се предвижда спрямо очакваните добри метеорологични условия, тенденцията за по-високи изкупни цени от последните 2-3 години, както и субсидираното производство на полски и оранжерийни зеленчуци.

Засега е под въпрос дали родните производители на лютеница, кетчуп и др. ще продължат да внасят доматено и чушково пюре от Китай, което е масова практика от години. От Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци нямат единно становище и са в позиция на изчакване. Ако вносът се преустанови, това ще е добре дошло за родните фермери, отчитат от Асоциация "Български пипер".

Разпространението на новия коронавирус в Китай е довело до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст на цените. В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци - Шоугуанг. Тя дава годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай. В момента цените са на рекордни равнища, което вече се отразява и на други места по света.

Пазарът на млякото стабилен, засега

Експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство отчитат, че засега няма опасност заразата от тип “Корона”да се отрази на пазара на млякото в Европа. В основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия обаче опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни за подсилване на имунитета. По данни на НСИ изкупните цени на кравето мляко в България през 2019 г. са 0,67 лв./л, което представлява с 2% повече в сравнение с 2018 г. (0,66 лв./л). При овчето мляко има намаление от 0,6%, като средногодишната цена е 1,17 лв./л. За 2020 година се очаква цената да се повиши на равнища около 1,20 лв./л при отсъствие на сериозни сътресения в търсенето и предлагането на мляко.

Свинско, телешко и пилешко нагоре

Цените на едро и при трите вида месо - свинско, говеждо и телешко, и пилешко, отбелязаха увеличение през месец януари в страната. Възходящата динамика най-вече при свинското е резултат както от въздействието на международните цени, които се задържаха високи през последните месеци на 2019 г., така и от вътрешната пазарна ситуация, отразяваща последиците от африканската чума по свинете.

Повишението е с 5% спрямо януари и с 35% спрямо същия месец на 2019 г. Очакванията са през март темпът на растеж на цените на едро на свинското месо постепенно да се забави и те слабо да спаднат до 4,20-3,95 лв./кг.

Пилешкото месо е с 4,6% повече спрямо предходния месец и с 3% отгоре, сравнено с ценовото ниво от началото на 2019 г.

Агнешкото месо засега е без промяна - 5-6 лв./кг трупно тегло. 

На световно ниво най-сериозен е спадът при цените на овчето месо (-11%), следвано от говеждото (-5%), свинското (-3%) и пилешкото (-0,5%).

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates