Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какво трябва да правят фермерите във времена на пандемия

Извънредното положение променя режима на всички ни, включително и на земеделските производители, които също трябва да спазват някои ограничения. А питате ли се какво трябва да правите, ако имате близък или познат, който вече е болен?А какво да правят фермерите, чиито обработваеми земи и пасища са в области с въведени ограничения за придвижване, а в нашия случай и с въведено извънредно положение в цялата страна? Отговорите какво да правите в подобен случай, дават колегите от agrarheute.com.

Спазването на определени мерки за сигурност е задължително особено за животновъдите при осигуряване подслона на животните, наблюдението, изхранването и и грижата за тях, съветва Ханс Йоахим Фухтер, парламентарен секретар на федералното правителство. Ако даден фермер е заразен с covid 19 или се намира под карантина, трябва да се възползва от възможността да потърси финансова помощ за стопанството а в случай че е заболял, да се възползва от социалната застраховка за земеделски производители, горски работници и градинари.

При пандемията от covid важат същите правила, както при всяка друга пандемия, До момента експертите са сигурни,чекоронавирусът не може да се предава чрез храна. От Федералния институт за оценка на риска са категорични, че в момента не е известен нито един случай на заразяване с вируса чрез консумирането на заразени храни. В същото време обаче той може да се задържи върху опаковките на храни или други повърхности, Освен това тези от фермерите, които вече са заболели, не трябва да са на работа, а да са изолирани у дома докато не оздравеят напълно и няма опасност да заразят други хора.

Covid 19 не е опасен за животните

Експертите от института Фридрих-Льофлер информират, че до момента не е известен случай на заразяване с коронавирус на домашни животни, кокошки, свине и говеда. Все още обаче няма достатъчно научни данни за това, дали кучетата и котките могат да предават вируса на човека, както и дали животните като цяло може да допринасят за предаване на вируса.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates