Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нидерландските градинари са принудени да унищожават милиони цветя всеки ден

В разгара на сезона на лалетата нидерландските градинари са принудени да унищожават милиони цветя всеки ден. Това е безпрецедентна ситуация, породена от пандемията от новия коронавирус, който удари силно търсенето, информира Франс прес.

Огромни купчини лалета, рози, хризантеми и други растения могат да се видят от една седмица на най-големия пазар за цветя в света. Причината е, че няма купувачи.

Единственото решение е да ги унищожаваме, със съжаление казва говорител на кооператива Роял ФлораОланд (Royal FloraHolland) - нидерландския гигант в сектора на градинарството.

"Пазарът за цветя в Нидерландия съществува вече над 100 години и за първи път сме изправени пред такава криза", допълва той.

Според Роял ФлораОланд 70 до 80 на сто от общата продукция на цветя е напът да бъде унищожена в страната, защото нидерландските производители прибягват до същото решение в собствените си стопанства.

Затварянето на пазарите и търговските обекти, както и поставянето под карантина на хората в редица европейски страни, води до драматични последици за градинарството в Нидерландия, със съжаление заключава Приска Клийн, директор на Кралската асоциация на производителите на луковици на цветя (KAVB).

Според г-жа Клийн тази санитарна криза избухва в най-лошия момент за производителите на лалета, един от символите на страната.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates