Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Възможно е затруднение при реализацията на продукцията от зърнени култури на световните пазари

Основните приоритети на земеделските производители в България в условията на извънредно положение е осигуряването на пазари, качество и количество зърнени култури от тазгодишната реколта.

Това сподели за БНР Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Секторът е експортно ориентиран. При задълбочаване на ситуацията с коронавируса ще се затрудни реализацията на продукцията от зърнените култури на световните пазари. В това категоричен е Берберов.

Той оцени, като добри темповете на започнала пролетната кампания` 2020 по сеитбата на слънчогледа, царевицата и другите късни пролетни култури.

Посевите от ечемик, рапица и пшеница се очакват да са в отлично състояние предвид падналите през март валежи.

Според Цветан Берберов наложеното извънредно положение повиши консумацията на храни, особено на плодове и зеленчуци. Това би трябвало да даде нова насока на част от земеделските производители и на държавата, че трябва активно да се подпомогне родното производство.

Най-големите притеснения в следващите месеци ще бъде опазване живота и здравето на активната част от българското население, хората да останат здрави и да могат да изпълняват трудовите си задължения, подчерта още Цветан Берберов.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates