Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕК не се отказва от плана за Зелената сделка

Амбицията на Брюксел е до 2030 година аграрният сектор, транспортът и енергийната ефективност на сградния фонд да намалят вредните си емисии с общо 30 %

Въпреки кризата с коронавируса, Европейската комисия не се отказва от т.н. Зелена сделка и смята през есента да представи етапните цели, които да помогнат за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година. В тази връзка на сайта си Комисията е дала възможност за коментиране на т.н. пътни карти.
 
Амбицията на Брюксел е до 2030 година аграрният сектор, транспортът и енергийната ефективност на сградния фонд да намалят вредните си емисии с общо 30 на сто. Това означава, че в следващите 10 години селското стопанство трябва да се подготви за още по-строги ограничения. Според Европейската комисия това няма да се окаже спирачка за растежа, а напротив, ще му даде нови стимули. При стратегията "От фермата до трапезата", която е част от Зелената сделка, Комисията настоява стопаните да употребяват по-малко торове, макар че засега няма точни предписания.
 
Самият старт на стратегията бе отложен за 29 април, тъй като политическият живот в Брюксел е замразен. Според консерваторите в Европарламента тази отсрочка не е достатъчна, те настояват началото да бъде чак след края на лятната ваканция. "В момента фермерите не могат да се справят с допълнителни ограничения, тъй като заради коронавируса и без това изпитват огромни затруднения", аргументира от групата на християндемократите. За Зелените позицията на консерваторите е неправилна. Природозащитниците смятат, че по този начин се цели отмяна, или дълго забавяне на реформите в Общата селскостопанска политика. (aiz)

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates