Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Русия ограничи експорта на зърно за страни извън ЕС

След Украйна и Казахстан, Русия също въведе ограничение на експорта на зърно. Това съобщава „Зерно Онлайн“. Мярката важи за износа на пшеница, ръж,ечемик и царевица, и ще действа до 30 юни. Максималното количество зърно което може да бъде предложено на международните пазари е определено на 7 млн. тона. Въведеното ограничение не засяга пазара на Европейския съюз.

Според правителствения указ, така определената квота ще се разпределя на основание на подадените от участниците в търговете документи в митническата служба на страната. Руското министерство на земеделието ще трябва да публикува информация онлайн за разпределение на квотата от 7 млн. тона зърно.

Междувременно различни фермери в южната част на страната вече изпитват затруднения с работата на полето във връзка с въведените ограничения. Вчера руският президент Владимир Путин удължи до 30 април срока, в който повечето руснаци трябва да се самоизолират у дома за да се намали разпространението на covid 19, като всеки регион сам трябва да определи конкретните мерки.

Съобщава се, че стотици фермери не могат да излязат за работа на полето поради липса на разрешителни, чието съдържание се променя всеки ден. Според участници на пазара, това поставя под въпрос продоволствената сигурност на страната. Освен това според директора на аналитичната агенция „Совекон“ Андрей Сизов редица фермери се жалват, че не могат да получат кредити за финансиране на посевната кампания, тъй като повечето банки са преминали на дистанционен режим на работа.

По думите на Сизов посевната кампания в страната навлиза в активна фаза, като към момента в Русия са засети около 2 млн. ха, като за мнозина фермери засяването е въпрос на дни. По последни прогнози на аграрното ведомство, през тази година се очаква реколтата да достигне до 125,3 млн. тона зърно. Страната обаче не се страхува толкова от последиците от коронавируса, отколкото от икономическите последствия от пандемията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates