Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ръст на цените на някои стоки отбелязва пазарът само за месец

Ръст на цените на някои стоки отбелязва пазарът само за месец. Най-голям е скокът на цените на джинджифила със 100%, и на лимоните и чесъна - с близо 50%.

Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ е провел проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Периодът на изследването засяга цените между 1 март и 1 април 2020 г.

Според изводите, по-силно изразено нарастване се наблюдава при зеленчуците: картофите са поскъпнали с 26.1%, чесънът - с 45.4%, зелето - с 15.3%, морковите - с 14.3%, лукът - с 13.9%. 

Джинджифилът - това е продуктът, който бележи 100.8% увеличение. През първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв към настоящия момент.

Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързо оборотни.

От 26 областни градове в 12 от тях, средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти: Габрово и Благоевград +240%, София+245%, Шумен +221%.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза е лимонът, той се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства. Средното нарастване е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище, Добрич цената достига до 5- 5.50 лв., при 2,50 -3 лв в началото на март.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. През този период слабият спад на цените е в параметрите си, но техните абсолютни стойности се задържат на високи нива.

При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на Антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1 %. Зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, месо и месни продукти с 6.1%, при това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г.

Изследването не е представително. Подборът на наблюдаваните търговски обекти на областно ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение - в 26 областни града.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates