Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Биопроизводителите подкрепят натиска над веригите за продажба на българска продукция

Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните и горите и на правителството за подкрепа на родните производители на земеделска продукция и храни, чрез осигуряване на достъп на българските потребители до тяхното производство в супермаркетните вериги. Това се посочва в становище на Българска Асоциация Биопродукти, получено в БТА.

Предложеното постановление на Министерския съвет не налага ограничение на който и да било доставчик да снабдява веригите да предлага качествена и достъпна храна и да бъде представен на рафтовете на веригите. Проектът просто иска гарантирано място и осигурен достъп на местните производители от различните региони до местните клонове и магазини на тези вериги - нещо, което отдавна е реалност в цяла Европа, се посочва в становището.

През годините многократно сме поставяли въпроса за изключително трудния ни достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България. Непосилните условия към нас по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България (което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци), натиска по отношение на цени и промоции, са безпрецедентни и не се срещат никъде спрямо колегите ни от останалите европейски страни, се посочва в становището.

Резултатът според асоциацията е, че 95 процента от българската биопродукция се изнася, а отскоро обособените рафтове на веригите магазини за биопродукти са пълни с вносна продукция на изключително високи цени.

В този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока - осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти. И това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока проява на солидарност, в посока съхраняване и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти, се посочва в становището.

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това е станало по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, иницииран от Сдружението за модерна търговия, съобщават от министерството.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates