Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Производители от първомайското село Бяла река поискаха прокуратурата да влезе в хипермаркетите

Голям спор между големите вериги магазини и българските производители заради настояването на държавата за обособяване на половината от площта в тях за българска стока. Правителството иска да защити производителите в условията на пандемия и да гарантира достъп на родна стока в големите обекти.

Една от оранжериите за домати в първомайското село Бяла река е едно малко производство, разположено на площ от 7 декара. За хората, които произвеждат българските зеленчуци, е изключително важно да имат достъп до големите вериги, защото издържат целогодишно работници и полагат големи усилия, за да произведат родна стока.

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да си излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон и кашон. За да знаят потребителите от кого точно да си купят”, разказа пред TrafficNews.bg Атанаска Бялкова. 

Тя от 12 години произвежда домати и краставици. С нейни колеги осигуряват работа на хора от малките населени места и срещат големи трудности, когато се опитат да продават своята стока в големите вериги.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепят идеята за повече български стоки в големите вериги магазини, защото някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Производителите отхвърлиха лансираната идея от веригите да продават стоката си на паркингите. 

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство. От Сдружението на оранжерийните производители настояват прокуратурата да провери работата на хипермаркетите.

“Апелът ни е прокуратурата да влезе във веригите, защото подозираме, че подвеждат потребителите, като предлагат вносна стока за българска”, заяви още Бялкова. 

Предстои среща между държавата, веригите и производителите, за да се намери общо и работещо решение, което да удовлетворява всички страни.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates