Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хипермаркетите трябва да подкрепят БГ производството, всичко друго е обида

Трябва да се създаде работещ модел, удобен за всички и производители и големи хипермаркети.  Целта е да се намери пазар на всички български производители, които в условието на криза няма къде да предлагат стоката си. Това коментира земеделският министър Десислава Танева след задочния спор между оператори на магазини, производители и министерство.

Както съобщихме, министерството планува мерки, чрез които да наложи на големите вериги да предлагат 50% българско производство. Последва протест от страна на хипермаркетите, които заявиха, че това би им нанесло големи загуби.

„Крачка назад в усилията си да предоставим възможност на българския производител да предостави продукцията си на единствения в момента пазар ние няма да направим. Идеята, обаче е да намерим работещ модел. Ние сме предложили вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на големите търговски вериги. Обмисляхме вариант за 50% от площта на супермаркетите да бъде предоставяна за българско производство“, коментира Танева пред БТВ.

Тя определи като обида към българския производител коментарът на операторите на големи вериги, че родното производство не може да смогне на потреблението и витрините им ще останат празни.

„Имаме 25 000 производители на плодове и зеленчуци, те предлагаха своята продукция основно на ресторанти и хотели. Съответно в момента няма къде, трябва да им намерим пазар и да им помогнем“, заяви министъра.

„Такава е практиката във Франция и Италия, където хипермаркетите го направиха доброволно, за да подкрепят общността, в която се развиват“, добави още тя.

Получава се и парадоксът, че в някои хипермаркети има кът за фермерски пазар, но това е по-скоро маркетингова политика и не е ясно произхода на стоката.

Според министъра промените не би трябвало да доведат до поскъпване на стоката.

„Защо да оскъпи цените – напротив. Ще има повече предлагане. Потребителят ще реши какво да купи. Какво предпочитате – домат, откъснат вчера или такъв, който е откъснат преди седмица и е обработен кой знае какви химикали. Всички трябва да направим някакви лишения, за да се съхраним като нация“, заяви тя.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates