"Въпросната позиция е едно лично обвинение спрямо мен. Неуважително е към общността да я занимават с личната си война спрямо мен" - така земеделският министър Десислава Танева коментира пред bTV тази вечер острата позиция на Сдружението за модерна търговия, под която са се подписали всички големи търговски вериги и в което тя е обвинена, че действа в полза на "близки до нея кръгове".

От Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" попитаха още "чий интерес защитава тя - на малките фирми или на някой олигарх", след като вчера беше прието постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени в България, в големите вериги хранителни магазини. Ремонтиран и законът за извънредното положение, като бяха въведени и глоби от десетки хиляди левове за веригите, които отказват да го приложат.

„Всички обвинения мога да изтърпя, за мен те нямат значение, за мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели. Да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърлят най-качествената българска продукция“, заяви обаче министърът и отказа да коментира обвиненията в конкретика.

Танева подчерта, че е готова да понесе всякакви „обиди и клевети“ в името на оцеляването на земеделската общност, която в момента е много уязвима и има нужда от целенасочена помощ.

"Учудена съм, че тези мултинационални оператори могат да стигнат до това ниво – такъв личен памфлет", коментира още тя.

Танева отказа да коментира и причините за отстраняването на нейния заместник Чавдар Маринов.

"Не е първият отстранен чиновник, има много причини", лаконична беше Танева. 

Самият той обаче коментира:

"Министър Танева е казвала, дори и публично, че не би назначила човек от бранша в своя екип, а по-скоро би подала оставка. Аз съм човек от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора и потребителите."