Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Десислава Танева: Мисля, че постигнахме обединение с веригите

Мисля, че постигнахме обединение с веригите. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет заедно с представители на веригите.

С Министерски съвет и премиера Бойко Борисов проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление за регионални къси доставки в търговските вериги, заяви Танева.

Тя отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите, каза още земеделският министър.

Милена Драгийска, управител на Lidl България заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги - в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители.

Представихме допълнителни мерки, по които работихме през последните дни - за финансиране и улесняване на логистиката. Искам да уверя, че българските производители могат да са спокойни, тъй като сме убедени, че тази подкрепа е изключително важна в този момент. Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните, които буквално утре биха извадили продукция и на които им е отказан износ", каза още Драгийска.

Тя увери, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% онази суровина, която да се вложи в млечните продукти, които се произвеждат в България.

В Народното събрание бе прието и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в това постановление - всеки оператор, който има над 10 обекта на територията на цялата страна, което потвърди още веднъж и министърът на земеделието. 

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

Георги Гърневски от METRO каза, че сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество. Той благодари на правителство, тъй като в диалог могат да се намерят най-добрите решения за локални директни доставки. "Още 2016 г. започнахме програма за работа с малки производители. Вече имаме над 300 малки регионални производители, които доставят на "Метро". Сега обаче не е време за напрежение и спорове, а трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение. Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бърз път до магазините. Това за локални, директни доставки е много важно, защото имаме стратегическа задача да запазим типичните български сортове продукти, които не могат да минават през дълги вериги на доставка", каза Георги Гърневски, ръководител на проекта на "Метро" за директна работа с производители на плодове и зеленчуци.

Министър Танева каза, че е добре мерките да продължат и след извънредното положение, като Министерството на земеделието и храните има готовност да съдейства с регистрите на производителите.

Милена Драгийска посочи, че те са вкарали много нови млечни продукти, което никак не е лесно, тя увери, че плащанията ще се извършват от 7 до 14 дни. 

Герневски заяви, че българската стока трябва да е на видно място без значение на площта, тъй като стоката се подновява непрекъснато. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates