Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Предстои трагедия: до края на април могат за бъдат изклани близо 700 000 ярки

Търговците на живи птици се опасяват, че ще бъдат принудени масово да ги изколят заради мерките против Ковид-19, които ги лишават от достъп до пазарите, предупреди браншовата федерация, цитирана от Франс прес.

Птицевъдите призовават властите да погледнат на закупуването на кокошки от частни лица като на покупки от първа необходимост, както при разсадите, чиито продажби неотдавна бяха разрешени. Секторът настоява за преки договори с правителството.

Предстои трагедия: до края на април могат за бъдат изклани близо 700 000 ярки, готови да започнат да снасят, както и на 800 000 кокошки и токачки, отглеждани за къси вериги за продажба на потребители, предупреждава организацията. Според нея щетите в бранша могат да достигнат 5 милиона евро.

Тревога буди бизнеса с птици, отглеждани за продажба на частни лица, които ги купуват живи, за да им снасят яйца. Тези продажби стават основно на пазарите, които в по-голямата си част в момента за затворени. Същото важи и за зоомагазините, които в момента могат да продават единствено продукти от първа необходимост.

Търсенето на яйца в супермаркетите бележи истински скок (+30 на сто) и търговците на живи птици могат да помогнат за удовлетворяване на това търсене, допълва Патрик Мил, председател на комитета. Самостоятелното производство на яйца във Франция представлява 4 процента от потреблението.

Организацията призовава правителството и местните власти да разрешат отново пазарите на открито.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates