"След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това", обясни министърът. 

"Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май", съобщи Танева. И допълни: "Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори", коментира още Танева.

По думите й всичките усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор. "Факт е, че от един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонна флуктуация", каза тя.

Според нея в момента всички европейски производители са притеснени. "Ние полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така, че истински млечни продукти, с вложено сурово мляко от българските фермери, да бъдат на рафтовете и да бъдат избрани от българския купувач", каза още министърът.

"Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка", според Десислава Танева.

Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.

На въпрос дали ще ядем по-скъп хляб, министърът отговори: "Категорично искам да опровергая това. Дали ще ядем по-скъп хляб или не, зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина - пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори".