Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

България също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1 %

България също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1 %, като подкрепя предложението на други страни-членки. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентна среща на министрите на земеделието на ЕК, която се проведе днес, съобщи пресцентърът на министерството.

Министър Танева е допълнила, че чрез извънредната мярка страната ни може да подкрепи най-пострадалите в земеделския сектор след приключване на реколтната година и анализ. "Поради тази причина нашето огромно очакване е бързото приключване на процедурата за промяна на регламента и възможността да програмираме мярка COVID-19", е изтъкнала българският министър.

Тя е подчертала, че към момента в България се прилагат мерки за стимулиране на преработвателните предприятия за изкупуване на вече реколтиращата се земеделска продукция. Министър Танева е пояснила, че страната ни е готова да предложи два обективни критерия за програмирането на мярка COVID-19.

Десислава Танева е благодарила на ЕК за всички предприети мерки и бързи действия, включително и за успешното приключване и одобрение на шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

По думите й, всяка страна-членка има едни и същи проблеми, но различни възможности за тяхното решаване.

"Очакваме ефект от всички предприети мерки, които да доведат до обща подкрепа на земеделските стопани, за да преодолеят кризата", е казала още тя.

Българският министър е заявил също, че България подкрепя предложението и за допълнителна подкрепа в секторите "Животновъдство" и "Мляко". Тя е предложила допълнителни мерки за подкрепа директно на производители в сектор "Плодове и зеленчуци".

Министърът Танева е подчертала, че в лозаро-винарския сектор също имаме намерения и готовност да предоставим средства на гроздопроизводителите и ще настояваме за предложението си да бъде програмирана подобна мярка на COVID-19 и в тази програма.

По отношение на сектор "Рибарство и аквакултури", който също е сред засегнатите от пандемията, министър Танева е изказала благодарност към ЕК относно предложениeто на България да се подпомогнат операторите в сектора.

"Съгласно действащите в момента правила в България остава изключен дребномащабният крайбрежен риболов. Условието за 120 дни риболов през последните две години ограничава таргета на подкрепа. Това е и причината страната ни да поиска да няма подобно ограничение, за да можем да подкрепим и още засегнати от кризата", е казала още Десислава Танева.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates