Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Прибирането на реколтата е най-трудоемката част от производството на кафето

Пандемията уби над 300 000 души (досега) и преобърна производството на храни по света. Месопреработвателните заводи, където се появиха огнища, са затворени; шофьорите на тирове ограничиха доставките от страх да не се заразят, а фермерите унищожават реколтата, която не може да стигне до потребителите.

Прибирането на реколтата е най-трудоемката част от производството на кафето. Колумбия и Бразилия, които осигуряват 65% от първокласната категория "арабика" в света, ще имат нужда от 1,25 милиона души, според сдружения в бранша. Те, както и Перу и Еквадор, разчитат на временна заетост за работата на полето.

Фермерите, търговците и вносителите на кафе в страните, които са най-големи консуматори на напитката, са обезпокоени, че вирусът не е достигнал пика си нито в Бразилия, нито в Колумбия, и струпването на работници за събиране на реколтата рискува да влоши епидемията.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който бе издигнат от десницата, омаловажи сериозността на вируса, разкритикува регионалните ограничения за придвижване и настоя бизнесът да отвори, независимо че страната отчете най-много случаи от нововъзникващите пазарни икономики.

Компанията за търговия със специални видове кафе Caravela Coffee е направила в края на април допитване по телефона сред стотици членуващи в сдружения производители в Перу, Еквадор и Колумбия. Повечето са казали, че очакват затруднения в наемането на работници, допълвайки, че може да има загуби до 10% в производството на арабика с експортно качество.

Марки кафе във високия сегмент като Starbucks, Nespresso (собственост на Nestle) и италианската Illycaffe предпочитат измити зърна арабика, докато робустата, произвеждана предимно във Виетнам, масово се използва за инстантно кафе.

Прибирането на реколтата от робуста приключи, но при арабиката едва сега започва в Южна Америка.

В Бразилия и Колумбия местните власти освободиха някои работници от ограниченията за придвижване, за да не бъде ощетено производството на храни, включително на кафе и портвайн. Доставките на бразилско кафе се увеличиха с 2,4% през март, последния месец с налични данни, но се очаква оттогава износът да е намалял. Цените скочиха през март, след което потънаха с 10% през април.

Фермерите в Бразилия се стремят да наемат по-малко хора и да събират реколтата поетапно. Някои заявиха пред Ройтерс, че обмислят да забавят реколтата заради опасенията около инфекцията.

"Ще започна с по-малко хора от обичайното, може да тръгнем по-бавно в началото", казва производителят Пауло Армелин, който отглежда кафе в бразилския щат Минас Жераис. Той е редовен доставчик за Illy.

Някои местни власти поискаха от производителите да забавят реколтата поне с месец, което не е желателно, ако искат да оберат така наречените кафени череши - плодовете, съдържащи зърната - когато са узрели. Това е високо ценен аспект на качеството при арабиката. По-късното бране на зърната, когато са сухи, все още гарантира добро кафе, но не и топ експортното качество, търсено от традиционните пекари.

"Трудно е да се намери защитна екипировка. Ще започнем събирането на реколтата, но ако хората започнат да се разболяват, ще спрем и ще възобновим по-късно", отбелязва Тиаго Мота, собственик на фермата Jatoba в район Серадо на щата Минас Жераис.

Малките колумбийски ферми

В Колумбия, където фермите са по-малки и в планински местности, събирането на реколтата става предимно на ръка и изисква много хора в кафеените плантации. По-голямата част от производството е дело на семейства, които могат да доведат съседи на помощ и така да намалят нуждата от хора от други населени места.

Колумбийската федерация на кафепроизводителите твърди, че все още са нужни временни работници за голяма част от реколтата. Превозването и подслоняването на около 150 000 работници в санитарни условия ще бъде трудно за производителите, както да подсигурят навременното обработване и доставяне на зърната.

През април износът на кафе от Колумбия спадна с 32% на годишна основа заради въведените ограничения.

Джон Еспитиа, който е от семейство на кафепроизводители в Толима, Централна Клумбия, казва, че правителствените насоки за това как да се извърши прибирането на реколтата при сегашните условия са неясни.

"Ситуацията е много обезпокоителна, тъй като в някои райони прибирането на реколтата вече започна и след 15, 20, 30 дни ще бъде в пълен ход", отбелязва той.

Транспортът също би могъл да е проблем. Използват се камиони, за да се закара кафето от фермите до складове в съседни градове, където се прави селекцията и се разделят партидите, преди да се натовари за доставка до пристанищата.

Камионите за транспортиране намаляха, след като някои шофьори предпочетоха да си останат вкъщи, за да не се заразят. Движението на камиони между градовете също би могло да увеличи рисковете.

Дийн Сайкън, главен изпълнителен директор на американската средноголяма компания за печене на кафе Dean's Beans, е разговарял с доставчици от цяла Латинска Америка и откроява транспортирането като най-голяма грижа.

"Би могло да има забавяне на пристанищните операции или пък проблеми с взимането на кафето от фермите с камиони", прогнозира той.

Превод от английски: Цветомира Маринова, БТА

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates