Вносители на зеленчуци са ни залъгвали с африкански домати, предлагани за гръцки. За това алармира Атанаска Бялкова, оранжериен производител от Първомай, пише „Марица“.

За този трик се знае, но порочната практика продължава. Фалшификацията на документите се извършва на пристанището в Солун. Там става и преетикетирането на стоката, която без проблем влиза у нас като гръцка. Проблемът обаче е, че като няма ясен произход, не се знае с какво са третирани зеленчуците и дали препаратите не са забранени в Европейския съюз.

Другият проблем е, че се продават на занижени цени и подбиват родните производители. Нигерия е най-големият производител на домати в Африка. Някои фермери и най-вече търговци сега подхвърлят друг горещ картоф - въведената преди седмица наредба на Българската агенция за безопасност на храните за задължителен анализ за остатъчни пестици на някои плодове и зеленчуци, внасяни от ЕС. Цената на анализа е 420 лв. с ДДС и е за сметка на търговеца. Дребни производители и търговци излязоха вчера на протест на граничен пункт „Кулата“ срещу въпросната наредба.

Недоволството е, че от една страна, заради анализа стоката ще се оскъпи, а от друга, че докато излязат пробите, нетрайните плодове ще се развалят. За няколко дни наредбата претърпя корекция в полза на търговците. Според първоначалния ѝ вариант всяка партида с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши, която влиза от ЕС, трябва да се тества за остатъчни пестициди. В коригирания вариант е посочено, че ако партидата има придружаващ сертификат за анализ, не е необходимо да се прави и у нас. Според специалисти 420 лв. за партида не е висока цена и не би трябвало да се отрази на крайния потребител. Ако в един камион, който е с капацитет 15 тона, има една партида плодове или зеленчуци, излиза, че килото ще се оскъпи с 2-3 стотинки. Ако пък в търговската мрежа се забележи поскъпване, то ще е спекулативно.  Спекула е също, че в момента има розови домати за 6 лв. килограм, при положение че излизат на 2,50 лв. от оранжерията на български производител, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„Защо търговците мрънкат сега?

Ние като производители също плащаме за анализи за остатъчни пестициди. За това има ясен регламент, но те са свикнали да не плащат, а само да печелят“, възмущава се Атанаска Бялкова. Тя коментира и законова вратичка, която работи в полза на търговците. Тарикати се регистрират формално като земеделски производители с няколко декара, но продават много повече стока от тази, която може да се произведе от тях. Така се освобождават от ангажимента да издават касови бележки и да не плащат данък.  Контролът по границите ще спре нелегалния внос Със завишения контрол за пестициди по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци очакваме спиране на нерегламентирания внос. Това пишат в декларация до земеделския министър Десислава Танева и шефа на Агенцията по храните проф. Паскал Желязков няколко браншови организации.  Производителите на плодове и зеленчуци считат, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българите, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве.  "Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа.

Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба.  Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата", пише още в декларацията.