Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В Хасковско за дни изгоряха стотици декари

Рязкото покачване на температурите и последвалото засушаване доведе до първите големи пожари у нас. В разгара на жътвата в Хасковско за дни изгоряха стотици декари реколта, съобщава bTV.

Причината е в неизправна селскостопанска техника. За седми път в рамките на дни пожарникарите отиват да спасяват реколта. Този път сигналът е, че гори близо 700 декара житен блок до село Белица, а още 5000 декара рапица също са застрашени.

Въпреки усилията на десетки пожарникари и доброволци, Кирил Банев вижда как реколта за близо 60 хил. лв. става на пепел.

"Беше невъзможно да се спре огънят. Дойдоха 3-4-5 пожарни, плюс нашите двете цистерни, хора имаше с палки... прехвърли огъня и това е", каза пострадалият от пожара мъж.

"Пожарът възникна в следствие на техническа неизправност на трактор, който е влезнал в житния масив да прибере готовата продукция от комбайна", уточни Пламен Петков от РДПБЗН-Хасково.

За да се превърне житото в пепел, е необходима само една искра от неизправната селскостопанска техника. С повишаване на температурите рискът и от горски пожари се увеличава. Опитът от други години показва, че Хасковско е пожароопасен регион, затова и лятото целият състав на пожарната е на линия.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates