Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Фермерът, чийто стадо от крави измряха ще бъде обезщетен

Фермерът, чийто стадо от крави измряха, след като пиха вода от отровената вода на канал на река Марица, ще бъде обезщетен, съобщи пред Нова телевизия кметът на Димитровград Иво Димов. 

До 10,00 часа ще излязат първите проби, взети от река Марица край Димитровград. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване, допълни той и поясни, че ще бъдат взети и допълнителни проби от помпените станции от всички населени места.  

Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Симеоновград и Свиленград са изцяло без вода.  А в понеделник късно вечерта в Районното управление за разпит е бил извикан прокуристът на завод "Неохим".

До този момент не е отправено предупреждение към Гърция и Турция, заяви пред bTV директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност комисар Николай Николов. Това не е направено, тъй като се изчакват пробите, пък и е факт, че по поречието надолу по реката няма измряла риба или други животни. 

"Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило. Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката. Очакваме след 10 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката", обясни Николов. Той допълни, че ако не е имало крави е нямало да се разбере за замърсяването. 

"Вчера през деня краварят прибра животните. Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово", сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова уточни, че се касае за фосфорно органично отравяне. 

Припомняме, че 28-те крави са починали 10-15 минути след водопоя. Телата им все още не са вдигнати, очаква се всеки момент да дойдат служителите от екарисажа. 

Още вчера бе задействана системата за ранно предупреждаване, като бяха взети проби от различни точки на реката в общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. Уведомени бяха всички кметове в крайречните населени места. Образувано бе досъдебно производство.

Според кмета на Димитровград Иво Димов става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.

Предупредени са животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.

Вероятният замърсител, според РИОСВ Хасково, е "Неохим", стана ясно още снощи. 

Снощи прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров казва, че няма информация предприятието да е замърсило и чака такава от полицията. Извикан е в полицията на разговор.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates