Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Коледните елхи на пазара трябва да са с контролни пластини

„Потребителите трябва да знаят, че законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Пластината е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Гражданите трябва да закупят коледното дръвче с пластината, защото тя е белег за законния му произход“. Това каза инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол по опазване на горските територии в Изпълнителна агенция по горите по време на извършена днес проверка в гр. София.

Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. Те са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците. В него се вписва дървесният вид, който се транспортира, номера на контролната пластина, мястото от където са добити дръвчетата, както и данни за търговеца. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв.

Няма незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба в проверените търговски обекти днес, установиха горските инспектори от Агенцията по горите и Регионалната дирекция по горите - София.

„От началото на декември, когато започнаха проверките на продажбата на коледни дръвчета са установени единични незаконно добити елхи. През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 350 незаконно добити дръвчета. Тенденцията е за намаляване на тези нарушения. Причина за това е и все по голямото потребление на елхи, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, за които не е задължително поставянето на пластините“, уточни инж. Райчев.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates