Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ще отпадне двойната регистрация на пчелините

Двойната регистрация на пчелините да бъде премахната, реши парламентът с промени на първо четене в Закона за пчеларството. "За" измененията, внесени от Министерския съвет, гласуваха 99 депутати, "против" бяха шестима, а 25 народни представители се въздържаха. 

Досега по Закона за пчеларството се изискваше пчелините да се регистрират в кметствата, а според Закона за ветеринарномедицинската дейност - това трябваше да става и в областните дирекции по безопасност на храните. Затова Народното събрание прие да отпадне режимът за регистрация на пчелините и пчелните семейства от кметовете на населени места. 

Предвидено е пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като остава сегашното изискване да има ограда и табелка с регистрационния номер на пчелина. 

Когато постоянните пчелини са разположени в урегулирани поземлени имоти, оградата следва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на хора и животни, а когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, информира БТА. Изключение от изискванията за ограждение и табелки е направено за пчелини, намиращи се в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. 

Прецизирани са и текстовете, свързани с данните в регистъра на пчелните семейства на подвижно пчеларство, който се води в кметствата, като е дадена легална дефиниция на понятието "временен пчелин". 

Според Светла Бъчварова от БСП има нужда от нов закон за пчеларството, който да даде възможност отрасълът да се развива и да бъде защитен. Според нея премахването на воденето на регистър от кметствата не означава, че се премахва административната тежест, както твърдят вносителите. Все още няма и ред за осъществяване на контрола върху временните пчелини, добави депутатът. 

От 13 000 пчелари в страната в момента ще останат не повече от 1000, които да се регистрират, защото повечето няма да имат финансови възможности да го направят, ако промените бъдат приети, смята Бъчварова.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" пък обърна внимание, че с предлаганите поправки не се решават важни въпроси на пчеларството като нерегламентиран внос от трети държави, което подбива цените на българските медопроизводители на пазара у нас. 

Все пак според него законопроектът е добра стъпка в правилната посока, но нужни повече усилия за по-широка възможност за развитие на сектора. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates