Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Парите в земеделието свършиха

Парите в земеделието свършиха, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим, а розопроизводството се срина. Плащанията обаче няма да бъдат спрени. Това обяви в Пловдив заместник министърът на земеделието  Явор Гечев. Той присъства на Ден на отворените врати в Университета по хранителни технологии. Проявата с фермерски пазар  е по повод Спасовден, на който празнуват и хлебарите.

 Явор Гечев уточни, че всички средства за годината или са изтеглени напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително за специфични сектори. Гечев се надява  веднага след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета. Зам.-министърът допълни, че ще има и промяна на Закона за розата. В тази връзка предстои изготвянето на стратегия, в която ще участват розопроизводители и преработватели. Като рожденик той бе изненадан с торта от катедрата по „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“. По повод деня на хлебаря катедрата се представи с над 10 вида хляб, между които с водорасли, както и екзотични десерти.

 Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов коментира, че в учебното заведение се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни. За целта се изготвя проект, а очакванията са той да стане част от национална програма. Проф. Моллов подчерта, че ВУЗ-ът е първи в рейтинговата система на Министерство на образованието и науката, по направление технологии и храни и допълни, че за предстоящата учебна година университетът ще приеме над 500 студенти по държавна поръчка в трите факултета.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates