Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Изкупуването на череши в Кюстендилско е спряно от вчера

Изкупуването на череши в Кюстендилско е спряно от вчера въпреки ниската изкупна цена от 80 стотинки за килограм, като причината е внос на турски череши, информира БнР, позовавайки се на местни производители. Според бившия кмет на село Драговищица Драголюб Стоянов, който е и черешопроизводител в землището на селото предупредили за спиране на изкупната кампания, тъй като местното преработвателно предприятие, собственост на италианец започнало внос на череши от Турция.

„Няма изкупуване на череши, никакво за днеска, никакво. Абе още не сме ги почнали и те ги спреха. Каква става тая работа, не знам, в тая България. Вчера казаха, че са докарали два ТИР-а турски череши, вкарват си отвън, а на нас няма кой да ни ги купи“,заяви той цитиран от БНР.

Ситуацията е крайно неблагоприятна за местния производител и съответните служби – областната служба „Земеделие“, Министерството на земеделието, Областната служба по контрол на храните и др., трябва да се намесят веднага, казва проф. Димитър Домозетов, доскорошен шеф на Института по земеделие край Кюстендил, сега частен производител. По думите му ако компетентните органи не се намесят и направят проверки на това, какво се внася от южната ни съседка, съществува риск от принасяне на нови болести, които могат да поразят овошките ни.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates