Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Фермери скочиха срещу вноса на марокански домати

Български производители на домати готвят гневно писмо до Европейската комисия за нарушения от страна на Мароко при Споразумението за внос на домати в съюза. Реакцията им е в подкрепа на протестите на фермери от Франция, Португалия, Италия и Испания, също засегнати от мароканската експанзия.

Африканската страна има таван от 285 хил. тона внос на домати при цена 0,46 евро/кг. Въпреки това през 2020 г. към ЕС са експортирани 518 хил. тона. В резултат на това, европейските производители страдат от ценова конкуренция и то при завишени фитосанитарни регулации и трудовите разходи в ЕС. От друга страна не се знае с какви пестициди са третирани доматите, още повече че в Мароко не важат нормите на ЕС относно продуктите за растителна защита. Както „Марица“ писа, мароканските домати се внасят основно през Испания, която има изнесен производствен капацитет в африканската държава.

 

Прогнозите са вносът да се засилва, а Мароко да поиска по-голяма квота. Мотивите са, че в Европа като цяло има спад на производството на домати,

коментират оранжеристи от Първомай и Харманли. Основна причина за това е вирусът по доматите ToBRFV, който за късмет все още не е открит в България. У нас обаче и без вирус отдавна е отчетен срив на производството на домати. И няма изгледи ситуацията да се подобри. Според последния оперативен анализ на Министерство на земеделието, храните и горите засадените площи с домати на открито към 17 юни 2021 г., са  2099 хектара, като изменението на годишна база е с 23,3%  по-малко. От началото на тази година сме произвели  4574 тона оранжерийни домати, което е с 26,8% по-малко в сравнение със същия период миналата година. "Държавата не ни дава стимул за работа. При схемата за обвързано подпомагане на домати  до 30 ха е заложена ставка от 2090,37 лв./ха, а над 30 ха сумата пада до 1393,58 лв. Това важи и за краставици, корнишони и патладжан, възмущават се производители.

На фона на намаленото производство на домати има спад на цените на зеленчука както в България, така и на европейско ниво.

Също към дата 17 юни средните цени на оранжерийните домати са паднали с -13,1%, а на вносните с -20,1%. - до 1,71 лв./кг. Проверка на "Марица" установи, че на Стоково тържище „Родопи 95“ край Първенец  килото на доматите е в диапазона 1.70-2.50 лв., а на розовите домати 2.40-3.20 лв.

По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА,  цените на едро на доматите в ЕС отчитат слабо понижение с -7% и от около 1,14 евро/кг през март, сега са 1,06 евро/кг, като тези цени са малко по-високи, отколкото средните за последните 5 години. Цените в Испания са подложени на най-силни колебания, след като през месец февруари бяха паднали до 0,54 евро/кг, през лятото се прогнозира да бъдат около 0,75 евро/кг.  Сезонното увеличено предлагане, натискът от внос и неяснотите около туризма ще държат цените надолу въпреки растящите разходи.

Кралство Мароко - световен износител на домати

Големи испански производители изнесоха производството си на домати в Мароко преди няколко години. Целта бе да се възползват от по-ниските разходи за труд в африканската държава, както и от изобилието на вода в някои области на страната. Експертите отбелязват, че конкуренцията от страна на Мароко се е увеличила значително през последните години, особено след въвеждане на по-ниски мита за внос. Кралство Мароко е известно като един от най-големите износители на домати в света. Зеленчукът е сред основните експортни продукти и е ключов източник на приходи за местните фермери. През последните години Мароко изнася средно по над 400 хиляди тона домати годишно. Европа е основен търговски партньор в този сектор.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates