Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започна експлоатацията на радара за борба с градушките край Шумен

От утре (1 юли 2021 г.) се въвежда в пълна експлоатация седмата двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), разположена край Шумен. Станцията ще извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути. По този начин ще се осигурява 24-часово качествено радарно наблюдение на атмосферата над Северна централна и Североизточна България.

Радарът ще следи облаците от началото на тяхното възникване до изчезването им. Също така той дава възможност за детайлен анализ на структурата на мощните градоопасни облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в този район. Заедно с останалите шест радарни станции на ИАБГ в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България.

Радарната информация от станцията в Шумен ще бъде достъпна на сайта на Агенцията (https://www.weathermod-bg.eu/), чрез която може да се получи информация за развитието на облаците и опасността от градушки и проливни дъждове в региона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates