Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

60 горски служители участват в гасенето на горския пожар в Свиленградско

60 горски служители от Регионална дирекция по горите Кърджали, държавните горски и ловни стопанства Свиленград, Тополовград, Елхово, Сливен, Ямбол и Хасково участват заедно с пожарникари и военни в гасенето на големия пожар край Свиленград. 

Пожарът, възникнал вчера в следобедните часове, през нощта е достигнал площ от 2000 дка, от които над 600 са в горски територии. За момента той е низов, като за неговото ограничаване работят 3 тежки машини – една на пожарната и две на "Мини Марица – изток", както и 8 специализирани автомобила на горските стопанства. Засегнати са иглолистна борова гора и тревна растителност. 

Това е най-големият пожар за тази година, възникнал в горски територии. От 1 януари до 21 юли 2021 г. са регистрирани 101 горски пожара. Опожарената площ е общо 1840 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Основна причина за пожарите в горите е проявата на небрежност. 

Изпълнителна агенция по горите призовава посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност, да бъдат отговорни и бдителни. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates