Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Европа е на път да либерализира отглеждането на ГМО култури

Генномодифицираните царевица, пшеница и соя са скрити зад паравана NGT - нови генетични технологии

Европа е на път да либерализира отглеждането на ГМО култури с оправданието да бъде конкурентоспособна на САЩ, Аржентина и Бразилия. Политиците в Брюксел са заменили във всички документи и доклади наименованието ГМО (GMO) - с НГТ (NGT) (нови генетични технологии). По този начин се опитват да внушат на обществеността, че става въпрос за нещо различно от ГМО, и да прокарат своите корпоративни интереси, за които са взели подкупи в огромни размери.

Въпросът е дискутиран на европейски съвет по земеделие, наред с темите за социалната обвързаност, плащанията по схемите за субсидиране и зелената архитектура в новата Обща селскостопанска политика на ЕС, пише agroclub.bg.

Силни политически лобита на Франция и Германия седят зад концепцията за одобрението на отглеждането на ГМО зърно - предимно ГМО царевица, ГМО пшеница (френска) и ГМО соя. Подкрепата от Германия е във връзка с немските концерни, специализирани в производството на агрохимия (предимно глифозат) за ГМО растения. Отглеждането на ГМО зърно е силно подкрепено също от Португалия и Испания.

На фона на това всички останали общи приказки за "биопроизводства", "зелена архитектура" и т.н. са абсолютно безпредметни и служат единствено за параван на европейската корупция и силна зависимост на институциите с корпорациите в сферата на земеделието, агрохимията и международната търговия със зърно.

Разследване на неправителствената организация Корпоративна европейска обсерватория (CEO) разкрива как новите лобистки стратегии, насочени към дерегулация на съвременните генетични техники, се управляват от различни академични и биотехнологични изследователски институти с корпоративни интереси, съобщава investor.bg.

Лобистката платформа EU-SAGE, основана от Фламандския биотехнологичен институт (VIB), наскоро публикува писмо за регистрация, призоваващо за промяна в директивата на ЕС за ГМО, като твърди, че документът е подписан от „над 129 изследователски института“. Според анализа на обсерваторията обаче в много случаи индивидуални изследователи в областта на биотехнологиите подписват тези писма, а не институтът, който ги използва.

В писмото си лобистката група казва, че ако ЕС приложи строго законодателство към тези нови техники, „европейските фермери ще пропуснат ново поколение по-твърди и по-питателни сортове култури, които са спешно необходими, за да отговорят на резултатите от изменението на климата“.

Междувременно други изследователски групи предупреждават, че ефектите от новите ГМО са непредсказуеми. Въпреки че тези нови техники са по-точни, целият процес все още включва много случайни събития, чиито резултати не могат да бъдат предсказани. Тази непредсказуемост е един от основните аргументи за строгата регулация, въведена първоначално за ГМО, и този риск остава за новото поколение.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates