Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Картофена ракия? Защо не!?

Какво е общото между технологията на шотландското уиски, тревненските майстори ракиджии, маломерните и наранени картофи и общинската администрация?

Има един човек, който свързва всички гореизброени неща - Цаньо Илиев от Трявна, който произвежда уникална картофена ракия. Да видиш предимствата на нещо, което другите смятат за некачествен продукт ето това е талант!

Цаньо Илиев е известен картофопроизводител, но и служител в община Трявна в отдел Селско стопанство. Познават го не само всички земеделски стопани в общината, но и голяма част от съгражданите му.

Той става известен преди 6-7 години, като организира първата зеленчукова изложба в града и започва да произвежда уникална ракия от картофи. Изобретението го прави известен още като студент в Тракийския университет в Стара Загора, където следва агрономство. Мобилизира познанията си по специалността и открива, че така може да използва маломерните и наранени картофи.

Запознава се с технологиите на производство на шотландското уиски, а от стари тревненци проучва майсторлъка за правене на вечния български еликсир. Рецептата е проста, но много спорна - от 50 кг. повредени зеленчуци и 20 кг. захар се получават 15-20 литра огнена течност. Ракията е много пивка, а ценителите твърдят, че при преглъщане има екзотичен вкус на варени картофи.

С нея Цаньо Илиев черпи приятели и близки, но спазва протокола и не я предлага на официални гости, които посещават община Трявна. Надява се един ден да патентова своето откритие и да стане защитена марка ракия. А защо не и емблематично питие, с което да бъдат посрещани туристите в града.

Признание за изобретението си получава още през 2003 г., когато на национален форум печели първа награда за най-оригинален продукт (картофена ракия) от Фондация Биоселена.

Имал е идея да сертифицира стопанството си и да практикува биологично производството на картофи, с помощта на Биоселена. Като студент по агрономство започва бизнеса с 5 дка картофи в родното си село Бижевци. След това увеличава площите до 15-20 дка, като в дейността се включват родителите му. Той ги наставлява и на практика прилага наученото по агрономската си специалност.

Сега заради кризата пак е намалил обработваемите площи до 3 дка, но ги засява с качествени сортове картофи. Обикновено ползва холандските Аринда, Артемис, Санте. През тази година посевният материал е поскъпнал с 10-25 ст./кг. и го е купил на цена от 2,20-2,40 лв./кг. За засяване на 1 дка картофи са необходими 200-250 кг. семена или общо 500 лв. Разходите на декар за обработки, торове и препарати са от 250-400 лв./дка. В зависимост от годината, добивите в планинското село Бижевци варират от 1,2 до 3,5 тона/дка. В дъждовни години съм изкарвал и по 4 т/дка, посочва Илиев. За съжаление изкупната цена на картофената реколта през последните години е ниска и е близо до себестойността. Миналата година картофите се продаваха по цена на едро от 30-40 ст./кг, а по пазарите и тържищата - по 50-60 ст./кг.

Илиев разбира проблемите на стопаните от общината, които изпитват затруднения поради кризата. Той се стреми като общински служител да им дава съвети, да ги насочва къде може да получат компетентна консултация. Работи в добро взаимодействие с областната и общинска служби Земеделие и гори, Разплащателна агенция-Габрово и др. Цаньо Илиев е от двете страни на барикадата в родния агробизнес и гледа от камбанариите и на администратор, и на стопанин. За съжаление тревненският регион не е с добре развито земеделие поради ландшафтни, климатични и най-вече икономически причини.

През тази година са регистрирани само 82 бенефициенти (земеделци и фермери), които са очертали, че обработват 5700 дка в община Трявна. По-голямата част от тези земи са ливади и пасища, а реално обработваемите са не повече от 100-150 дка. Земеделие се развива в близките села край Трявна и Плачковци, иначе в общината са регистрирани 107 махали, част от които почти обезлюдени. В района има основно картофо- и зеленчукопроизводители.

Някои от тях от миналата година наемат и земи от т.нар. резултативен фонд, който се стопанисва от общината и се отдава под наем на стопаните. Община Трявна е сключила 10 договора с производители, които ползват такива земи. Те наемат маломерни парцели в близост до своите градинки, като наемът варира от 2,40 до 5,50 лв./дка годишно.

Цаньо Илиев се надява европрограмите за финансиране на агросектора да привлекат повече млади хора към земеделието. През тази година са регистрирани 35 земеделски производители в общината, като броят им е намалял в сравнение с м.г. Въпреки това Илиев смята, че в района има пазарни ниши и подходящи култури, които може да създадат поминък. Тук може да се произвежда и неговата картофена ракия, която се надява да стане местна туристическа атракция, усмихва се агрономът.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates