Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Връзката между храненето ни и околната среда

Ако направим малки промени в менюто си, въздействието ни върху околната среда може да намалее значително. Това са все неща, които всеки от нас може поне да пробва.

• Да ядем по-малко телешко, свинско и агнешко месо. Както и месо като цяло. Счита се, че отглеждането на говеда има 3 до 7 пъти по-голям въглероден отпечатък от това на пилета например. Една от причините е, че изисква много повече вода. В някои държави животновъдството е отговорно за отделянето на повече парникови газове, отколкото целия транспортен сектор. Освен това не получаваме само месо, а и безкрайни отпадъци и замърсени води, въздух и почви.

• Да се храним по-рядко в ресторанти. Голяма част от храната, която се предлага в ресторантите, се изхвърля. Според последни проучвания, 11-13% от храната, сервирана във всяка порция в ресторантите се изхвърля. Във Великобритания 30-40% от всичката храна в ресторантите никога не се изяжда.

• Да ядем сезонни и местни плодове и зеленчуци. Както и био храни. Купуването на локално отгледани храни подкрепя местната икономика и намалява емисиите на парникови газове, емитирани при транспортирането на храните от местата, където се отглеждат до магазина. Избирането на био храни означава помощ за здравето ни, околната среда и органичното земеделие.

• Да пием по-малко бутилирана вода и безалкохолни напитки. Пластмасовите бутилки от безалкохолните напитки и бутилираната вода завършват на депа за отпадъци. А рециклирането все още не се прилага достатъчно, особено у нас.

• Яжте риба, полезна е. Но нека е вид, който не е застрашен. Желателно е да избягваме застрашени видове като рибата тон например.

• Да ядем по-малко полуфабрикати и пакетирани храни, както и замразени. Купуването на прясна храна води до намаляване на опаковките и енергията, необходима за преработката й.

• Да купуваме всичко в по-големи разфасовки, за да намалим отпадъците, които генерираме.

• Всичко, свързано с храна – съдомиялна, хладилник, микровълнова или обикновена фурна, може да бъде енергийно ефективно.

Хубавото в цялата работа е, че никое от тези неща не изисква време и пари. Нещо повече, ако прилагаме някои от тези съвети, ще се радваме на по-добро здраве и по-стройна фигура.

Ако се замислим, със сигурност ще измислим и други начини, които да намалят въздействието върху околната среда и да ни направят по-здрави. Важното е да не забравяме, че понякога и малките промени са от значение.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates