Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Въздействието на нощните светлини върху пойните птици

Светът днес е урбанизиран до неузнаваемост. В повечето градове има светлини, които не се гасят по цяла нощ. Според изследване публикувано в Current Biology, това има огромно въздействие върху брачното поведение на пойните птици, които гнездят в горите.

Шумовото замърсяване или това с химични вещества определено привлича вниманието ни. Но светлинното замърсяване като че ли остава на заден план. Това е една от причините въздействието му върху птиците да не е добре проучено, обяснява Барт Кемпенерс от института Макс Планк, Германия. Проведеното ново проучване показва съвсем ясно, че светлинното замърсяване въздейства върху поведението на пойните птици по време на брачния им период. А последиците от това въздействие все още не са известни.

Учените провели изследването с 5 вида пойни птици, гнездящи в гори. При четири от тях, мъжките, които се намират в близост до улично осветление, започват да пеят значително по-рано сутрин, отколкото тези,които се намират във вътрешността на гората, далеч от осветлението.

По-старо проучване показва, че сините синигери също се влияят от уличното осветление по време на размножителния си период. Женските, които мътят яйцата си в близост до осветление, имат пиленца средно с ден и половина по-рано от останалите. А мъжките от вида, които живеят в близост до светлините, си намират женска и създават поколение по-често от останалите. Това звучи като бонус за тези мъжки, но всъщност не е толкова добре за вида и за женските.

По-ранното пеене също може да се окаже проблем. Заради него птиците спят по-малко и могат да станат по-лесна жертва за хищниците. А и женските се подвеждат, избират мъжки по-рано, защото са объркани, и това може да доведе до погрешен избор на партньор.

Според учените подобно поведение, в съчетание с въздействието на климатичните промени, може сериозно да попречи на размножителния период на птиците в определен момент.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates