Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Смокиня

Смокинята е ниско дърво, достигащо височина 7- 10 м. Кората й е светлосива и гладка, младите клон­ки влакнести. Листата са едри, разположени на дъл­ги дръжки.

Имат характерна форма и наситено зелен цвят. Малките крушовидни плодчета на растението са добре познати и много ценени, заради прекрасните си вкусови и целебни свойства.

Смокинята обитава крайбрежните песъчливи и ска­листи места по планинските склонове и храсталаци. Тя е старо културно растение, което се отглежда ши­роко и в градовете с по-мек климат. У нас из някои места (по Черноморското крайбрежие) се среща и в подивяло състояние.

За лечебни цели се използват плодовете на смо­кинята, пресни или в изсушен вид. В зависимост от целта, за която ще се употребяват те се събират зре­ли или недоузрезли. За сушене се използват смоки­ни, достигнали до пълна зрялост.

Зрелите смоки­ни съдържат до 70% инвертна за­хар, пектини, белтъ­чини, витамини (А, В2 и С), ензими, слузи и др. Те имат много добър слаби­телен ефект, оказ­ват противокашлич- но и противовъзпа­лително действие. Народната медици­на прилага плодо­вете на смокинята като очистително, против кашлица и ангина. Под форма­та на комбиниран сироп тя намира приложение и при направата на сла­бителни сиропи, самостоятелно или в комбинация с различни билки - сена, тамаринда и др. Някои отхрач- ващи и противокашлични препарати също съдържат плода в състава си.

Смокинята е особено ценна храна, подходяща за включване в диетичното меню при много заболява­ния. Високото съдържание на калий в плода го прави много полезен при сърдечни и бъбречни заболява­ния, при анемия и др. Високата калорийност на су­шената смокиня е добър източник на енергия през възстановителния период на редица заболявания, по­мага на страдащите от хронична умора и на изложе­ните на тежки системни натоварвания.

При хроничен запек, като надеждно и при това ша- дящо слабително средство, се използва мастен изв­лек от смокинови плодове. Накиснати в зехтин суше­ни смокини се приемат сутрин на гладно с много до­бър ефект, а сварените в мляко плодове, приложени под формата на гаргара, имат чудесно действие при кашлица и ангина. Външно при циреи и абсцеси се поставят лапи от смокини.

Източик:http://www.domashenjurnal.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates