Honey-TangerineИзследователите от университета в Ривърсайд, Калифорния (UC Riverside) показаха нов цитрусов плод мандарина без семки, който е селекциониран с търговска цел. Плодът е наречен DaisySL (от Daisy SeedLess, „Дейзи без костилка”).

DaisySL е мандарина. Според създателите, узрелия нов вид цитрусов плод мандарина, притежава нежна вътрешност, обилен, сладък и ароматен сок. Кората на мандарината е ярко оранжева, тънка и се отделя лесно. „Ние сме особено доволни, че плодовете се получиха почти без семки" - казва професорът по генетика М. Роуз .

В Ривърсайд плодовете мандарина узряват в средата на декември и запазват своите полезни качества до края на февруари. В Ривърсайд реколтата да се прибира от началото на януари до началото на февруари. Всяка мандарина е около 68 мм. в диаметър и тежи около 135 грама (средно в един плод има около 43% плодов сок и не повече от две семки).

 

 

Един от селекционерите, които са участвали в създаването на DaisySL- Тимоти Уилямс, е убеден, че биолозите са имали много голям късмет с началните растения. Така резултатът е налице - създаден е цитрусов плод мандарина с приятен външен вид, специален отличителен вкус и почти без семена.

Важно е да се знае, че в момента, в който Уилямс и Руз виждат първия хубав плод мандарина са минали осем години. Въпреки това, учените все още продължават да работят усилено за подобряване на характеристиките на растението.

 

Минават около 4-5 години от започването на този проект за мутационна селекция на растенията, какъвто е случаят с DaisySL , , през които учените подбират дървета с нужните качества. След това селектираните растения се подлагат на различни изследвания и тестове в различни климатични райони на целия свят. В момента се проучват качеството на плодовете, скоростта на растежа и производителността на дърветата. Проучванията ще продължат най-малко три години.