Когато консумираме по един грейпфрут всеки ден можем данамалим значително нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.

grapefruit-1Този факт доказаха израелски учени от университета на Йерусалим. В това изследване са участвали пациенти, които малко преди това са били подложени на сърдечна операция-коронарно шунтиране. Тези мъже и жени имали високи нива на холестерол и липиди. Поради тази причина организмът им не реагирал адекватно на медикаментите за заздравяване на раните. Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата изяждали по един червен грейпфрут на ден , от втората-по един жълт, а на членовете на третата изобщо не давали грейпфрути.

 

Експериментът продължил 30 дни. Резултатите показали, че при хората, които получавали грейпфрути, нивата на липидите и холестерола значително се снижили. При останалите пациенти не били отбелязани никакви промени. Доказано е, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен. Това според учените се дължи на по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.