Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

13 опасни токсини в храните, които трябва да избягвате

13 опасни токсини в храните, които трябва да избягвате

Fat-free майонеза и консерва без консерванти - напълно е възможно да откриете продукти, които да се рекламират по този начин, но дали наистина е възможно в майонезата да няма мазнини?

Ето най-важните неща, които трябва да знаете за основните продукти, преди да протегнете ръка към щанда с красивите им опаковки.


1. Не купувайте обработено месо като бекон, кренвирши или наденички. Апетитният им червен цвят се дължи на натриев нитрат. Тази добавка причинява образуването на нитросамин в организма, което може да доведе до рак.
2. Избягвайте консумацията на риба тон и риба меч, които могат да бъдат с високо съдържание на живак. Натрупването му в организма може да причини проблеми с паметта, умора и други здравословни проблеми. Освен това тези видове риби са сред заплашените от изчезване, заради неконтрулируемия улов.
3. Купувайте по-малко консерви, които обикновено съдържат бисфенол-А - органично вещество, което учените свързват с появата на диабет и сърдечни болести.
4. Внимавайте какво месо и млечни продукти купувате. Възможно е в тях да има опасни замърсители като полиброминат дифенил, полихлорировани бифенили и диоксини. Въпреки, че тези токсични вещества са забранени, те все още се намират в почвата. Намалявайки консумацията на животински храни също така щади природата.
5. Не се подлъгвайте, че диетичната сода и изкуствените подсладители са по-добри от захарта. Те съдържат аспартам, невротоксична добавка, която може да увреди нервната система и да причини световъртеж и главоболие. Доказано е, че съставката причинява тумор на мозъка при изследвания върху плъхове.
6. Избирайте внимателно риба, отглеждана във ферми. Изследванията сочат, че отглежданите при изкуствени условия риби съдържат повече полихлорировани бифенили и над десет пъти повече диоксини.
7. Купувайте само био пилета, тъй като сред другите са открити следи от арсен. Това опасно токсично вещество може да причини рак, диабет или сърдечни болести. В неорганично отглежданите животни могат да съдържат и различни анаболно-резистентни бактерии.
8. Пийте единствено мляко, чиято опаковка има знак "без rBGH", то не съдържа рекомбинативен говежди хормон на растежа, който се свързва с рака на гърдата. Още по-добре е да избирате био неподсладено соево или оризово мляко.
9. Избягвайте всякакви продукти от типа на бисквити, снаксове и др., които са пълни с транс мазнини, за да стоят по-дълго на рафтовете в магазина. Тези мазнини се свързват с появата на диабет и сърдечните болести. Освен това снаксовете са пълни със сол, царевичен сироп и ред други нездравословни съставки.
10. Не купувайте изкуствено оцветени храни като бонбони, близлки или желатинови сладки. Мишки, върху които са изпробвани сини, жълти и червени оцветители развиват тумори в мозъка, надбъбречната жлеза и бъбреците.
11. Ако имате избор, винаги предпочитайте био отгледани и произведени продукти. Съветът може да ви стори очевиден, но списъкът нямаше да е пълен без него. Пестицидите, използвани в конвенционалните храни могат да доведат до увреждане на нервната и репродуктивната система и рак.
12. Използвайте съдове от нерърждаема стомана или метал. Незалепващото тефлоновото покритие може да отделя отровни газове при много висока температура.
13. Никога не затопляйте ядене в микровълновата фурна, ако е в пластмасови чинии или купички. Изглагането на топлина води до разпадането на бисфенол-А, който се намира в пластмасовите изделия и така вредното вещество може да попадне в храната. Поради същата причина пластмасовите съдове трябва да се мият на ръка, а не в миялна машина.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates