Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Женшен за здраве и красота

Женшен за здраве и красота

Женшенът бива китайски, корейски, японски и американски, но всички имат подобно действие. Общото ботаническото название е Panax и означава „универсално лекарство“. Да не се бърка със Сибирски женшен, който е различно растение, но с подобно име и действие.

Има доказателства, че женшен регулира инсулина и кръвната захар, подсилва имунната система и функциите на надбъбречната жлеза, повишава способността за справяне със стреса. Според китайската традиционна медицина, женшенът подхранва петте основни органа – сърцето, белите дробове, далака, бъбреците и черния дроб.

Женшен

Женшенът е познат и със свойствата си да влияе благоприятно на кожата. Смятан е за една от най-ценните билки в Китай, заради мощното му действие против стреса и умората. Съдържа натурални стероиди, които подпомагат образуването на тъканите. Женшенът, също, е богат на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, основен причинител на бръчките. Подобрява метаболизма на кожата и допълва хранителните вещества. Като цяло, действието на женшена върху кожата води до забавяне процеса на стареене и образуването на бръчки.

Сибирски женшен

Сибирски женшен

Eleutherococcus senticoccus. Този северен тонизатор е използван от руските космонавти за усилване на умствените им функции и имунната система при стреса от космическото пътуване. Сибирският женшен е по-малко стимулиращ от обикновения женшен (китайски, корейски или американски), но е много добър тонизатор за имунната система и надбъбречната жлеза и, след консултация с личния лекар, може да се ползва редовно.

Внимание: женшенът е опасен за хора с хипогликимия, поради това че снижава нивата на кортизола в организма. При ниски дози, женшенът повишава кръвното налягане, а при високи дози води до постепенно намаляване.

След консултация с личния лекар:

  • Женшен за общо укрепващо действие -200 мг стандартенекстракт 1-2 пъти дневно, по 20 дни през 1 месец.
  • Женшен заподобряване състоянието на кожата - 2гр от корен от женшен се накисват в ? чаена чаша вода за 30 мин. и след това се държат на пара за 1 ч. Половината от получената течност се пие сутрин на гладно, от 10 до 20 дни.
  • Сибирски женшен за тонизиране на имунната система и надбъбречната жлеза – дозата от стандартен екстракт е 200 мг 2 пъти дневно, по 20 дни през 1 месец.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates