Използвайте вино за младост и красота!Козметичният и оздравителен ефект, при терапиите с вино, се дължи отново на полифенолите. Те притежават способността да свързват и извеждат от организма свободните радикали, които се образуват под въздействието на слънчевите лъчи, стреса, цигарите, замърсената околна среда, неправилното хранене. Свободните радикали са една от главните причини за стареенето, защото увреждат клетките, в т. ч. и клетките на кожата. Винотерапията има мощен антицелулитен ефект, тъй като подобрява кръвообращението и в същото време ускорява извеждането на отпадни продукти. Действа и подмладяващо

Още древните римлянки са използвали вани, в които са добавяли младо червено вино, за да имат млада и красива кожа. Гъркините също са познавали и прилагали лечебното действие на червените вина. Смесвали ги с билкови екстракти и ги втривали по лицата и телата си, за да подържат идеален силует, здрава и чиста кожа.

Винотерапията е хит в СПА изкуството. Един от първите центрове в света по винотерапия е този в Кодали, Франция. В него се предлагат нетрадиционни процедури за релакс, като вана в бъчва с мерло, масаж с каберне и маска с шардоне

Козметичният и оздравителен ефект, при терапиите с вино, се дължи отново на полифенолите. Те притежават способността да свързват и извеждат от организма свободните радикали, които се образуват под въздействието на слънчевите лъчи, стреса, цигарите, замърсената околна среда, неправилното хранене. Свободните радикали са една от главните причини за стареенето, защото увреждат клетките, в т. ч. и клетките на кожата. Винотерапията има мощен антицелулитен ефект, тъй като подобрява кръвообращението и в същото време ускорява извеждането на отпадни продукти. Действа и подмладяващо.

Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

Домашна почистваща маска за лице
Разбъркайте 2-3 супени лъжици вино с тоалетни трици и нанесете върху лицето. Леко разтъркайте и изплакнете първо с топла, а после със студена вода.
Тази процедура избистря тена, почиства мъртвите клетки и снабдява кожата с антиоксиданти, витамини и минерали.

Домашна вана с вино
Излейте половин бутилка вино във ваната и се насладете на галещата кожата процедура. Накрая изплакнете. За предпочитане е да използвате бялото вино. Червеното, макар че е в пъти по-полезно от бялото, може да остави пигментации по тялото.