Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какво знаем за фитосъединенията?

Какво знаем за фитосъединенията?Все повече се утвърждава убеждението, че някои заболявания, като сърдечни болести и някои видове рак, биха могли да се повлияят от повишената консумация на плодове и зеленчуци. На какво се дължи това? Вероятно, се сещате за полезното действието на витамините и минералите, но освен тях плодовете и зеленчуците притежават още едн вид вещества с изключително полезно действие за хората. Това са т.нар. фитосъединения.

Макар и да не познават напълно всички съединения, някои от тях учените са разгадали, като напр. бета-каротин, който е един от познатите ни антиоксиданти и се намира в много плодове и зеленчуци.

Впоследствие, учените откриха и групата на хранителните флавоноиди, за които се счита, че притежават същите свойства.

В растения като броколи, карфиол, брюкселско зеле, ряпа, цвекло и обикновено зеле бяха открили антиканцерогенни вещества.

Учените откриват непрекъснато нови фитосъединения и изучават техните свойства.

На този етап са изследвали:

  • елагичната киселина в гроздето,
  • изофлавоните в соята,
  • ликопенът - антиоксидант в доматите.

Броят на познатите съединения непрекъснато се увеличава, с което ще се улесни точния подбор на плодовете и зеленчуците за определени нужди.

Основната цел на фитосъединения е да предпазват растенията, за да осигурятоцеляването им в екстремни ситуации. Например слънцето е жизнено важен елемент за едно растение, но силните слънчеви лъчи биха го убили, ако то не притежава защитни механизми. Ето защо, антиоксидантите и другите защитни фитосъединения, се намират предимно в плодове и листни зеленчуци, които се отглеждат на открито.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates