В древността е бил известен с различни имена: гранат, пуническа ябълка, картагенски дар и пр. За него се говори в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта. Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

Нар (Punica granatum)',300,225,0,0);" >Нар (Punica granatum)Нарът (Punica granatum) е вид широколистно дърво или храст от род Punica. У нас нарът е известен и под името калинка, отглежда се в Южна България и по Черноморието. Растението се среща в Азия, средиземноморските региони, тропическа Африка и югозападните части на САЩ.

Отглежда се, основно, заради ядливия си плод, но има и декоративно приложение заради дългия си период на цъфтеж. Предлага се на пазара от януари до септември.

Плодът на нара прилича на портокал и е с тънка, подобна на кожа, кора. Цветът му варира от червен до жълт с розов оттенък. Вътрешността му се състои от отделни части, пълни със стотици семенца, разделени от мембрани с кремав цвят и горчив вкус. Всяко малко семенце е обвито с прозрачно, ярко червено месо и иманеобичаен сладко кисел вкус.

В древността е бил известен с различни имена: гранат, пуническа ябълка, картагенски дар и пр. За него се говори в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта.

Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес – бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар.

Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

Кората на плода е богата на дъбилни вещества и се използва в кожарската индустрия, от кората на растението се боядисва вълна в кафяв цвят, а с цветовете – вълна и коприна.

Нарът оказва благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие, малария, ангина, анемия, кашлица, бронхиална астма, пневмонии, различни дерматити и изгаряния на кожата, заболявания на простатата, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));