Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Черешите страдат заради глобалната промяна на климата

Заради климатичните промени Калифорния рискува да престане да бъде щата на плодовете и ядките.

Португалски учени са забелязали, че черешите не само узряват по-късно, но и губят част от сочността и сладостта си. В Португалия учените са загрижени заради климата, който се променя към по-лошо с всяка изминала година (късна зима и късна пролет, продължителни дъждове и нестабилно лятото) и различните земеделски култури, на които е богата тази топла страна не само започват да узряват по-късно, а и да променят вкуса си. Особено ясно това се наблюдава при черешите.

В Португалия черешите вече трябваше да са узрели, но овощарите вдигат рамене и чакат първата партида от сладките плодове през май. И вече не са толкова сладки, защото с всеки нов сезон, обичаните от много хора череши губят своята сочност и аромат. Специалистите са забелязали, че за последните двадесет години, заради климатичните промени, сезона на узряване черешите е изместен с няколко седмици. И вкуса не е същия. В най-общ план, преди време всичко беше по-добре ...

И не само черешите страдат заради глобалната промяна на климата. Ябълковите и крушовите градини дори са принудени да се „придвижат” от юг на север, за да имат повече влага и прохлада, необходими за тяхното узряване. В същото време, промяна на климата много добре се отразява на гроздето и прасковите – нищо не им пречи да са все така сочни и сладки.

Американският щат Калифорния през следващите 50 години е изложен на риск да престане да бъде щата на плодовете и ядките. Колкото е по-топъл климата, по-малка е зимата (т.е. прохладния сезон). А именно, понижената температура е сигнал за растенията: скоро е време да расте, цъфти. Така че, ако в близко бъдеще в Калифорния стане още по-топло, ядковите и овощните култури ще откажат да дават плодове.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates