Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Слънцето ще помогне за пастьоризирането на млякото

 

Група студенти от Политехническия институт Ренселър оповести разумната идеята да се повиши безопасността на консумацията на мляко в Перу. Към днешна дата, бедните фермери не могат да получат сертификат за производство на мляко и млечни продукти, защото те не могат да си позволят оборудване за пастьоризация на мляко. Учените Джон Канарела, Райан Люис, Джаред Степараускас иНатали Маслоу излязоха с решения за пастьоризация, базирани на слънчеви батерии. Устройството е евтино и може да се използва от фермерите в селските или развиващите се райони.

Проектът е стартирал през 2007 г. в помощ на общностите Ланг и Канас в южната част на Перу. Целта е да помага за развитието на достъпни технологии за пастьоризация, на базата на възобновяеми енергийни източници. Като източник на енергия, студентите разглеждат не само слънцето, те търсят и начини да се превърне оборския тор и други отпадъци в биогаз, който може да обезпечи енергийната система. Сега проектът е в процес на създаване на работещ прототип. В устройството, млякото преминава през тръба, която от своя страна е потопена във вряща вода, млякото се нагрява в достатъчна степен, за да се дезинфекцира, без да се развали.

Студентите са в сътрудничество с Държавния департамент по земеделието в Ню Йорк. Скоро екипът планира да тества прототипа на пастьоризатора на място в Перу. Следващият етап на проекта включва тестване и намиране на връзки с фермерите, които имат нужда от достъпна и ефективна техника за пастьоризация, след появата на която ще могат да увеличат доходите си чрез продажба на млечни продукти.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates