Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

За какво можем да използваме оцета?

ОцетПреди хиляди години древните хора са открили продукт, който променя живота ни завинаги – оцетът

Виното се променя и се превръща в съвсем нов продукт - оцет. Още древните гърци и римляни са знаели за магическите му свойства и са го използвали за консервиране. А китайците и днес вярват, че той е тоник, който носи сила, жизненост и има лечебна сила.

Магическата съставка на оцета е оцетната киселина, която съставлява около 5% от крайния продукт.Оцетът е един от най-старите продукти, използвани от хората. Има различни видове оцет. Всички те са получени от алкохол. Но един от най-полезните е белият оцет. Има десетки начини, по които да използвате, както него, така и всеки друг вид, у дома. Най-доброто му приложение не е да увкоси салатата ни, а да замести скъпи и вредни почистващи препарати. Евтин, безвреден...какво повече можем да искаме?

В кухнята:

Добавянето на малко оцет във водата докато се варят яйца намалява възможността да се спукат и ако това се случи, белтъкът няма да излезе през цепнатината.

Никоя домакиня не обича да мирише на лук. Това обаче често се случва с ръцете ни след готвене. Измийте ръцете си с малко оцет и ще се отървете от неприятната миризма.

Ако имате леко поувяхнали листни зеленчуци, можете да ги потопите в студена вода с малко оцет, за да се съживят.

За почистване:

Може да помогне много. Не само като дезинфекцира, но и като премахва неприятните миризми.

Смесете равни количества сода за хляб и оцет и поставете сместта на отвора на канал или мивката. Оставете за няколко минути и полейте с топла вода. Ще отпушите канала и ще премахнете неприятната миризма.

Можете да отстраните неприятна миризма и от микровълновата. Поставете купичка с вода и оцет в нея и я оставете да заври. Парата ще свърши останалото.

Оцетът може да изчисти прекрасно и мръсните фуги. Намокрете ги с него и нежно разтъркайте със стара четка за зъби.

Вместо да миете теракотения под с препарат, изсипете във водата малко оцет - прекрасен дезинфектант. Наистина се усеща миризмата на оцета, но тя бързо изветрява.

Смесен с малко вода и няколко капки етерично масло се превръща и в добър препарат за миене на прозорци.

Почистване на петна от тъкани:

Петно върху матрака – наистина неприятно и трудно за почистване. Пробвайте да го почистите с разтвор на оцет и вода. След това поръсете петното със сода и разтъркайте с четка, докато изсъхне. После почистете с прахосмукачка.

Бори се безотказно с петната от доматен сос, кетчуп и горчица.

Добавянето на малка чашка оцет при цикъла за изплакване на пералнята може да освежи ярките цветове и да почисти пералнята. Но трябва да се внимава на какви тъкани се сипва. Оцетната киселина ще подейства като омекотител и ще намали появата на мухъл

Оцетът може да помогне и при премахване на залепнала по пода, килима, тапицерията или дрехите дъвка.

Петната от химикалка също избледняват, ако ги почистите с няколко капки оцет.


Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates