МентаИскате да се радвате на младежки външен вид, но без да се подлагате на пластични операции. Тогава, какви са възможностите?

Може би, една от най-лесните е да обърнем повече внимание на хранителния си режим. Ето какво трябва да включим задължително в менюто си:

1.Чесън (Allium sativum)

Чесънът отдавна е известен със способностите си да се бори с вирусите и бактериите, но помага и за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Според японско изследване, чесънът намалява загубата на паметта при животните, свързана с напредването на възрастта.

Смята се, че консумирането на една скилидка чесън на ден, независимо сурова или сготвена, помага да предпазим тялото си от рак и сърдечно-съдови заболявания. Възможността на чесъна да предпазва сърцето се изследва отдавна. Според американско изследване, проведено с 41,837 жени на възраст между 55 и 69 години, тези от тях, които ядат скилидка поне веднъж седмично, е 50% по-малко вероятно да се разболеят от рак на дебелото черво.

2. Гинко билоба (Ginkgo biloba)

Има обширни и солидни научни изследвания, които подкрепят мнението, че употребата на Гинко увеличава притока на кръв към мозъка – част от тялото, която е силно засегната от напредването на възрастта. Според европейско проучване, капацитетът на гинкото да помага на хора, болни от Алцхаймер и други форми на деменция, да станат по-социални и да се чувстват по-добре, е наистина голям.

3. Женшен (Panax ginseng)

Сред японците женшенът е известен като Извор на младостта, който тонизира мускулите и кожата, подобрява апетита, храносмилането и помага за възвръщане на сексуалната енергия.

4. Мента (Mentha peperita)

Освен, че помага при проблеми с храносмилането, често свързани с възрастта, ментата съдържа антиоксиданти, които ни предпазват от ракови, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми.

5. Куркума (Curcuma longa)

Куркумата е мощно средство за борба срещу много типове болка и възпаления. Много, от които свързани със стареенето. Според последните изследвания помага да имаме здрав черен дроб и да се предпазим от ракови заболявания.

6. Витамин Д

Този витамин помага срещу загубата на костна тъкан, свързана със стареенето, както и много хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни проблеми. А ако не страдаме от подобни проблеми, е доста по-вероятно да достигнем до старини.

7. Боровинки

Буквално натъпкани с антиоксиданти, боровинките са мощно лекарство за много здравословни проблеми. Високото им антиоксидантно съдържание определено си е заслужило славата. Донякъде всички полезни свойства на боровинките могат да се обяснят със способността на антиоксидантите да се борят с вредното действие на свободните радикали в организма. Те са тези, които се смятат за отговорни за болестите, свързани с увеличаването на възрастта.

8. Авокадо

Този плод, който много хора смятат за зеленчук, е добър източник на мононенаситени мазнини. Те могат да помогнат да се намали нивото на лошия холестерол в организма.

Авокадото е добър източник и на витамин Е, и може да помогне за поддържане на здрава кожа и предотвратяване на стареенето й. Витаминът може да помогне за облекчаване на горещите вълни по време на менопаузата.

Авокадото е богато и на калий, който помага за намаляване задържането на течности и високото кръвно налягане.

9. Ядки

Повечето видове ядки, особено орехите, са добър източник на минерали. Те са богати на калий, магнезий, желязо, цинк, мед и селен. Добавянето на ядки към диетата може да подобри функционирането на храносмилателната и имунната системи, да подобри състоянието на кожата и да намали риска от рак. Помагат и за контролиране нивото на холестерола. Но внимавайте с ядките – гранясалите са не само неприятни на вкус, но и вредни за зравето.

10. Диня

Не само месото, но и семките на динята са полезни. Това е причината доста хора да ги смилат заедно и да си правят сок.

Месото съдържа витамин А, В и С, а семената - селен, цинк и витамин Е. Всички те се борят със свободните радикали.

Не е необходимо да се вземат всички по-горе изредени храни, за да се възползваме от техните свойства да ни предпазват от стареенето. Дори включването на няколко от тях в менюто са достатъчни. Започнете с пиенето на чай от мента и редовното консумиране на повече куркума и чесън например.