Белязани от нож кости показват, че ранните европейци са включвали в менюто си и смятаните за страшни пещерни лъвове


Според ново изследване разрезите указват, че хищниците са били изкормени, също като другия дивеч - елени, коне, бизони и по-дребни животни, намерени на същото място,събощава статията на Брайън Хендуърк за "Нешънъл джиографик". Това бе разяснено от Рут Бласко от "Universitat Rovira i Virgili" в Тарагона, Испания, която ръководи проекта.


Белезите говорят, че вероятно древните хора са убили лъва сами , тъй като първи са разчленили трупа, за да достигнат до апетитните вътрешности, които щяха да са изчезнали до идването им, ако звярът е бил убит от други животни. Съществува и възможност хората да са дошли по случайност при лъва точно след като е починал по естествени причини.

Хората, изяли лъва, принадлежат към вида - предшественик на неандерталците, известен като Хайделбергски човек. Тези човешки предшественици вероятно за първи път са създали дървени копия и каменни оръжия, които са разрешили лова на едър дивеч. както се оказва, вероятно тези хора са се превърнали във върховия хищник, като са нападали за храна дори и смъртоносния пещерен лъв.

Бласко и колегите й са изровили 17 белязани кости от пещерен лъв от археологическата площадка Гран долина, която досега е дала на науката стотици костни фосили от периода отпреди 300 000 - 350 000 години (Средния плеистоцен). Находката позволи не само да се установи по какъв начин хайделбергските хора са “обработили лъва”, но и да се проучва причината, поради която са посегнали на такава опасна плячка. Предположението на Бласко е по аналогия с източноафриканското племе масаи, при които инициацията на момчето (преминаване към статус на мъж и ловец) става с убиването на хищник, като възмъжалият взема силата на звяра. Възможно е хората да са убили лъва и при самозащита.

Даниел Адлър от Университета на Кънектикът, обаче, смята, че новите находки не дават достатъчно основания да се възстанови причината хайделбергските хора да се захванат с лъва. Той подчерта, че това е единствената в Евразия находка, говореща за лов на лъв, което вероятно значи, че става въпрос за изключение. Тъй като Бласко и екипът й не са открили никакви признаци на заболяване при лъва, все пак специалистите почти не се съмняват, че той е бил убит от хората въпреки явната опасност на такъв лов.

Пещерният лъв е бил на върха на хранителната верига в своето време. Новите проучвания показват, че хората са водили вероятно успешна борба, за да го изместят от тази позиция. Този звяр е бил малко по-едър от съвременните лъвове и разкритията потвърждават извода, че Хайделбергският човек вече е бил в състояние да повали дори и най-могъщия противник.