Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Каква е била храната на древните европейци?

Белязани от нож кости показват, че ранните европейци са включвали в менюто си и смятаните за страшни пещерни лъвове


Според ново изследване разрезите указват, че хищниците са били изкормени, също като другия дивеч - елени, коне, бизони и по-дребни животни, намерени на същото място,събощава статията на Брайън Хендуърк за "Нешънъл джиографик". Това бе разяснено от Рут Бласко от "Universitat Rovira i Virgili" в Тарагона, Испания, която ръководи проекта.


Белезите говорят, че вероятно древните хора са убили лъва сами, тъй като първи са разчленили трупа, за да достигнат до апетитните вътрешности, които щяха да са изчезнали до идването им, ако звярът е бил убит от други животни. Съществува и възможност хората да са дошли по случайност при лъва точно след като е починал по естествени причини.

Хората, изяли лъва, принадлежат към вида - предшественик на неандерталците, известен като Хайделбергски човек. Тези човешки предшественици вероятно за първи път са създали дървени копия и каменни оръжия, които са разрешили лова на едър дивеч. както се оказва, вероятно тези хора са се превърнали във върховия хищник, като са нападали за храна дори и смъртоносния пещерен лъв.

Бласко и колегите й са изровили 17 белязани кости от пещерен лъв от археологическата площадка Гран долина, която досега е дала на науката стотици костни фосили от периода отпреди 300 000 - 350 000 години (Средния плеистоцен). Находката позволи не само да се установи по какъв начин хайделбергските хора са “обработили лъва”, но и да се проучва причината, поради която са посегнали на такава опасна плячка. Предположението на Бласко е по аналогия с източноафриканското племе масаи, при които инициацията на момчето (преминаване към статус на мъж и ловец) става с убиването на хищник, като възмъжалият взема силата на звяра. Възможно е хората да са убили лъва и при самозащита.

Даниел Адлър от Университета на Кънектикът, обаче, смята, че новите находки не дават достатъчно основания да се възстанови причината хайделбергските хора да се захванат с лъва. Той подчерта, че това е единствената в Евразия находка, говореща за лов на лъв, което вероятно значи, че става въпрос за изключение. Тъй като Бласко и екипът й не са открили никакви признаци на заболяване при лъва, все пак специалистите почти не се съмняват, че той е бил убит от хората въпреки явната опасност на такъв лов.

Пещерният лъв е бил на върха на хранителната верига в своето време. Новите проучвания показват, че хората са водили вероятно успешна борба, за да го изместят от тази позиция. Този звяр е бил малко по-едър от съвременните лъвове и разкритията потвърждават извода, че Хайделбергският човек вече е бил в състояние да повали дори и най-могъщия противник.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates