Овощарство - отглеждане на овощни дървета и храсти.

 

Има сортовете малини , , които се наречат ремонтантни. Такива са Люлин, Виламет, Септември и др. Те се отличават от останалите по това, че могат да плододават както веднъж, така и

два пъти в годината – пролетно-лятна и лятно-есенна реколта. Този процес може сами да програмирате като приложите една или друга резитба.

. За двукратно плододаване през годината се прилага резитба, както при обикновените сортове – прореждане и отстраняване;

. За еднократно плододаване резитбата е още по-лесна.

ВСИЧКИ ИЗДЪНКИ СЕ ПРЕМАХВАТ

Тази резитба се прилага, когато се цели получаването на една реколта (лятно-есенна), но по-обилна. В този случай след плододаване наесен или рано напролет се изрязват всички надземни части на растенията на височина 5 см от почвената повърхност. През пролетта ще израснат нови стъбла. Между тях ще има и слаби, които тогава ще трябва да се проредят. Така при ремонтантните сортове се получава не двугодишен, а едногодишен цикъл на плододаване.

ПРЕДИМСТВА

Отглеждането на ремонтантни сортове малини за едногодишно плододаване има редица предимства. Това е така, защото всяка година храстите се оздравяват. Няма натрупване на болести и неприятели. Резитбата също е много по-лесна.

ВСЕ ПАК, ИЗБОРЪТ Е ВАШ

Ако искате да имате по-дълго време пресни плодове от малини, макар и в по-малки количества, тогава прилагайте стандартната резитба и при ремонтантните сортове. През есента те ще дадат допълнителен добив.