Овощарство - отглеждане на овощни дървета и храсти.

 

Заедно със защитата на дръвчетата от болестите, преди цъфтежа е необходимо да контролираме и неприятелите. Бутоните на цветчета, а по-късно младите и нежни листенца

са изключително апетитна храна, която ги привлича. Ако не се вземат предпазни мерки, неприятелите са в състояние да компрометират напълно реколтата, като не оставят здрави цветчета.

Основни за периода са различните видове хоботници, плодови оси, листогризещи гъсеници, педомерки, листни въшки, бълхи и др. Особено вредоносни са различните плодови оси както при костилковите (жълта и черна сливова плодова оса), така и при семковите видове (ябълкова и крушова плодова оса). Пропуснем ли пръскането , ще допуснем осите да снесат яйца по неотворените цветни бутончета. Излюпените по-късно ларвички ще се вгризат в младите плодчета и ще предизвикат тяхното преждевременно червясване и окапване. Цветните бутони се повреждат и от хоботниците – ябълков златист, вишнев (черешов) и др., които първо се изхранват с тях, а по-късно снасят яйцата си в младите плодчета.

Фазата на дръвчетата в момента преди цъфтежа е подходяща за използване на инсектициди с по-дълъг карантинен срок, с които се осигурява по-продължителна защита от неприятелите. Могат да се използват Авант 15СК в доза 3 мл, Агрия 1050+ –15 мл, Суми алфа 5 ЕК – 2 мл, и др. Дозите са за 10 литра вода.