Овощарство - отглеждане на овощни дървета и храсти.

 

Много овощари задават въпроса: какъв е този тъмен, черен налеп, който се появява по кората на круши и ябълки? А през лятото той се появява дори и по листата и

младите клонки на дърветата, като че ли са намазани със сажди.

Това е налеп от сапрофитни гъби, които се развиват на вече готова хранителна среда. За тези гъби хранителната среда в случая е сокът който се стича по кората на дърветата от открити рани и цепнатини. Бързо развиващи се за сметка на органичните вещества, съдържащи се в сока, гъбите покриват кората с черен налеп. Той е доста плътен и запушва устицата, нарушавайки по този начин необходимия въздухообмен и движение по проводящите съдове на продуктите на фотосинтезата.

Вследствие на това силно поражение на гъбите се стига до угнетяване и загиване на дърветата и се понижава студоустойчивостта им. Затова не трябва да се допуска “плач” при дърветата, след резитба е добре раните да се замазват с вар или боя.

Има още една причина за поява на сапрофитни гъби и това са въшките. Вредността на въшките се състои в това, че те смучат сок от разварящите се пъпки, листа, клонки, довеждайки ги до бавно изсъхване и загиване.

В процеса на техния живот те отделят така наречената “медна роса” - лепкава, сладка течност, на която бързо се заселват сапрофитните гъби. В топло време, тезе насекоми развиват няколко поколения през годината, както е през последните години и съответно гъбите се чувстват много комфортно, покривайки през летния сезон и листната маса.

За да се унищожат зимуващите яйца е нужно още след разпукване на пъпките дърветата да се пръскат.Ако нападението не е голямо – до 5 ларви на 10 съцветия може да се премине на достъпни средства за борба: 2 чаши дървесна пепел на 10 л вода , като се прибавя веро или сапун за прилепител.