Мероприятия в овощната градина.

ДРЯНЪТ ЦЕНЕН ОВОЩЕН ВИД

Едроплодният дрян представлява интерес за любителите овощари. Плодовете му съдържат ценни хранителни вещества - захари, органични киселини, пектин,

дъбилни вещества, антоциани. По съдържание на витамин „С" те се доближават до това на лимоните. Плодовете на дряна могат да се консумират в прясно състояние, освен това те са подходящи и за преработка в компоти, сладка, желета, сиропи, сушени плодове. Дренките имат и лечебно действие, влияят благоприятно на стомашно-чревната функция, освежително на човешкия организъм, спомагат за премахване на физическата и умствена преумора.

Дрянът е медоносно растение и осигурява паша на пчелите много рано през пролетта. От всичките листопадни овощни видове дрянът цъфти най-рано. При по-топло време цъфтежът му настъпва през февруари, но плодовете му узряват доста късно - в края на август и в началото на септември.

През време на естествения покой през зимата дряновото дърво издържа на много ниски температури, но при ран цъфтеж при настъпване на повратни мразове цветовете лесно измръзват.

Културните форми дрян проявяват големи изисквания към влагата, обработката на почвата и торенето. При сухо лято трябва да се полива редовно. Ако няма влага, плодовете не достигат нормални размери, изсъхват на дървото и се влошават вкусовите им качества.

Дръвчета от дрян се произвеждат по-бавно и трудно в сравнение с другите овощни видове. Тъй като семената са с много твърда костилка при използването им за подложки поникват много бавно , обикновено на втората година след посяването им. Присаждането на подложките става на спяща пъпка, най-добре през август. Десет дни преди присаждането, ако няма валежи, трябва да се извърши поливане на подложките, за да има добро сокодвижение, което осигурява успешно прихващане на присадените пъпки.

При засаждането на дръвчетата трябва да се застъпят най-малко два сорта, за да се осигури ефективно опрашване. Разстоянията на засаждане са 4 х 4 м или 4 х 3 м. Дряновите дръвчета могат да се засаждат в дворните места покрай оградата, тъй като те имат и много добри декоративни качества.

Дряновото дърво формира естествено добре оформена корона, не изисква резитба по време на плододаването, когато дърветата застареят трябва да се извърши подмладяваща резитба.

Трябва да подчертаем и символичното значение на дряновото дърво, от стари времена българите го използват за направа на сурвакници за Коледа като символ на здраве, а пъпките на дряна за поставяне в Новогодишната баница за късмети.

 

Проф.дсн И.Витанова

Опитна станция гр.Дряново